Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Joel 1, 13-15; 2, 1-2, Lk 11, 15-26 

Tvrdosť srdca, taká zjavná všade okolo nás a v nás, zostáva veľkým tajomstvom; ako môžeme vzdorovať pravde, dobru, spravodlivosti...

Ako ľahko nájdeme prázdne výhovorky, aby sme ospravedlnili tvrdosť nášho srdca, že sa nás to netýka? Ako nás môže toľko ľudského utrpenia, toľko ekologických katastrof nechať ľahostajných?

Ako mohol niekto povedať, že Ježiš mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov?! Viem, my tvrdíme, že si to o Ježišovi ani nepomyslíme, a že nás to doslova bolí. Ale, ruku na srdce! Koľkoráz si nájdeme výhovorku, aby sme niečo neurobili, nehľadali pravdu, neangažovali sa pre dobro. Ustupujeme pohodlnosti, vytvárame si svoje recepty na život.

V tejto súvislosti pápež František varoval: „Ježiš prišiel, aby zničil diabla, aby nám dal slobodu od zotročenia, ktoré má diabol nad nami. A to nepreháňam. V tomto bode neexistujú žiadne nuansy. Je tu bitka, v ktorej je v hre spása, večná spása nás všetkých. Musíme sa mať vždy na pozore pred klamstvom, pred zvádzaním zla."

Pápež František vyzval veriacich, aby sa zamysleli nad tým, či si strážia svoje srdcia, pocity a prítomnosť Ducha Svätého, alebo si ideme svojimi cestami a cítime sa bezpečne, veriac, že všetko ide dobre? Ak nebudeme na stráži, príde ten, kto je silnejší ako my.

Pápež poukazuje na „tri kritériá!".

Prvé kritérium: Nezamieňajte si pravdu.

Druhé kritérium: Kto nie je s Ježišom, je proti Ježišovi. Nie sú žiadne iné možnosti.

Tretie kritérium: Bdelosť nad naším srdcom.

Prosím Pána o otvorené srdce a o svetlo. Nemôžeme žiť zmysluplný život, ak sa dôsledne nerozhodneme pre to, v čo veríme.

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/552-piatok-27-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1456-piatok-27-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1889-piatok-27-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3173-piatok-27-tyzdna-21