Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 56, 1. 6-7, alebo 1 Kor 3, 9c-11. 16-17, Jn 2, 13-22

Vlani som v súvislosti s dnešným sviatkom konštatoval, že po vlne pandémie ďalší stres – vojna pri našich hraniciach.

A vidíme, že vojna neutícha, ale rozširuje sa na Náhorný Karabach a najnovšie aj na Izrael.

Toto všetko sa nás dotýka a reagujeme všelijako. Strach spôsobuje rôzne ťažkosti a agresia vo svete zvyšuje aj agresiu v našom okolí.

Mnohí sa priznávajú:

Do pandémie sme sa stretávali, porozprávali sa a už to nevieme obnoviť. Mnohí prestali chodiť aj do kostola, k sviatostiam. Zvykli si na „duchovnú papučovú kultúru“.

Ako nám v unikaní pred týmito škodlivými trendami môže pomôcť výročie posvätenia katedrálneho chrámu?

Sme pred úžasným historickým fenoménom.

Ježiš, ktorý bol pre mnohých súčasníkov tesár zo zapadákova – Nazareta. Príde do hlavného mesta, do pompézneho chrámu a urobí tam poriadok. Predstavení národa a chrámu (čo bolo takmer totožné) boli v takom šoku, že nestačili v tej chvíli ani zareagovať. Zmôžu sa iba na otázku: „Aké znamenie nám ukážeš, že môžeš toto robiť?“ O to dôslednejšia bola ich chladnokrvná pomsta. Okolo Ježiša začali sťahovať slučku nenávisti, až ho dostali na potupný kríž.

Týmto však Ježišovo pôsobenie neskončilo. Dnešné evanjelium končí: Keď potom vstal z mŕtvych, jeho učeníci si spomenuli, že toto hovoril, a uverili Písmu i slovu, ktoré povedal Ježiš. Áno, učeníci uverili a Ježiš ich poslal do celého sveta. A v Žiline máme jedného z nástupcov apoštolov, biskupa Tomáša, ktorý má svoj kostol – Katedrálny chrám.

Katedrálny chrám je hlavným kostolom a jeho odozvou sú aj farské kostoly. Biskup má účasť na Ježišovej katedre a preto dáva vo svojej diecéze správcov týchto kostolov. A tak tvoríme spoločenstvo s Ježišom cez biskupa a farárov.

Napísal som: Sme pred úžasným historickým fenoménom. Môžeme povedať zázračným fenoménom. Nech nás povzbudzuje k dôvere v Pána, aby sme neostali v strachu, osamotenosti...

Turzovka, 10.10.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1038-posviacka-katedralneho-chramu

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1454-vyrocie-posvaetenia-katedralneho-chramu-v-ziline

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3640-vyrocie-posvaetenia-katedralneho-chramu-22