Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Bar 1, 15-22, Lk 10, 13-16

Nevšímavosť a ľahostajnosť je jednou z foriem nevďačnosti.

To často vidíme na iných. Dnešné evanjelium nám chce pomôcť, aby sme sa my vyhli týmto nešvárom.

Čo všetko urobil Ježiš pre niektoré mestá a oni zostali ľahostajné a nevšímavé. Preto im hovorí: „Beda ti, Korozain! Beda ti, Betsaida! Lebo keby sa v Týre a Sidone boli stali zázraky, ktoré sa stali u vás, dávno by boli v kajúcom rúchu sedeli v popole a kajali sa. Preto Týru a Sidonu bude na súde ľahšie ako vám.

Zvlášť kritický je k „svojmu mestu“ – Kafarnaumu, kde vykonal najviac zázrakov a kde sa najviac zdržiaval: A ty, Kafarnaum, vari sa budeš vyvyšovať až do neba? Do pekla sa prepadneš!

Tieto mestá – teda jeho obyvatelia, boli nevšímaví k jeho slovám, k nemu. A miesto toho, aby ho nasledovali v tichosti a pokore srdca, vyvyšujú sa.

Je zaujímavé, že nepočúvame iných, bývame nevšímaví najmä ak ide o pomoc pre nich. Sme všímaví ak ide o ich chyby a tie súdime.

Ježiš nás žiada, aby sme boli pozorní k iným nie preto, aby sme ich posudzovali, ale vyhli sa súdeniu. Ak zbadáme, že súdime iného, nie seba, zastavme sa, zhlboka sa nadýchneme a zámerne opusťme od posudzovania. Vyriešme si to v srdci.

Milujúci Otče, pomôž nám, aby sme si uvedomili, že nie je na mieste, aby sme súdili druhých. Nie sme o nič lepší ako oni. Pomôž nám dôverovať tvojmu všemohúcemu plánu a sile tvojej lásky, ktorá premieňa srdcia ľudí.

Duchu Svätý, premeň nás, aby sme čim viac milovali tak, ako miluješ ty. Pomôž nám vidieť ľudí tak, ako ich vidíš ty, aby sme boli naplnení súcitom, najmä k tým, ktorí potrebujú pomoc, aj keby boli nesympatickí.

Pomôž nám odpovedať láskou namiesto hnevu a horkosti. Bože, ty robíš nemožné možným. Ďakujeme, že si nás naplnil svojou láskou a oslobodil nás od nutkania súdiť druhých.

To všetko prosíme v mene Krista, nášho Pána.

Aktuálna modlitba:

Prosíme ťa, Pane, Boh života a Boh tých, ktorí dúfajú v tvoju pomoc!

Počúvaj našu modlitbu za celý svet, za mier medzi všetkými národmi, za prosperitu vo všetkých krajinách.

Prosíme ťa, aby zlo bolo premožené a aby všetky vojny skončili.

Prosíme ťa zvlášť za tých, ktorí trpia vojnou, nespravodlivosťou a neznášanlivosťou a za deti a mladých ľudí, ktorí sú opustení a zanedbávaní.

Modlíme sa, Bože, za pokoj v našom prostredí; v našich mestách, v našich školách, v našich rodinách a v našich srdciach.

Modlíme sa o pokoj, ktorý nám svet nemôže dať.

Modlíme sa za pokoj, ktorý nás uzdraví a premení nás na vyslancov spravodlivosti.

Pane, daj nám svoj pokoj!

Panna Mária Kráľovná pokoja, oroduj za nás, aby Ježiš žil navždy v našich srdciach!

Dlhá, 6.10.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1449-piatok-26-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1882-piatok-26-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3627-piatok-26-tyzdna-22