Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 9, 6-11, Mt 6,1-6. 16-18

Biblická spravodlivosť nezodpovedá pojmu spravodlivosti, ako ho vnímame my.

Keby sme to zjednodušili, v Biblii slovo spravodlivý zodpovedá slovu svätý. Jednoducho by sme to mohli vyjadriť opisom: Byť dobrým, konať dobro. Ako? To nám povedal Pána Ježiš: Dajte si pozor a nekonajte svoje dobré skutky pred ľuďmi, aby vás obdivovali, lebo nebudete mať odmenu u svojho Otca, ktorý je na nebesiach.

Je na nás, aby sme urobili potrebné úpravy v správaní dobrého kresťana. Ježiš nás upozorňuje najmä na postoj farizejov, ktorých základným zámerom bolo práve dôsledné zachovávanie Zákona kvôli obdivu ľudí. Ich postoj bol často povrchný a nešiel na podstatu života. Cieľom bolo byť obdivovaný ostatnými. 

Pre nich je kategorický rozsudok: nedostanú odmenu od Boha. Ide o to, aby sme nekonali skutky spravodlivosti preto, aby sme získali obdiv, ale majú nám pomáhajú vstúpiť do spoločenstva s Bohom, ktorý je prvý spravodlivý a milosrdný. Byť Boží, podobať sa mu! Toto je skutočná odmena.

Turzovka, 21.6.2023

Úvahu nad dnešným evanjeliom nájdete i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/284-streda-11-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/782-streda-11-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1764-streda-11-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2585-streda-11-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3490-streda-11-tyzdna-22