Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kor 6, 1-10, Mt 5, 38-42

V súvislosti s vojnou na Ukrajine mnohí žiadajú od Ukrajincov, aby sa vzdali a nebojovali.

Iní hovoria, aby sme im neposielali zbrane, aby sa nemohli brániť.

Niektorí veriaci hovoria, že to žiada aj Pán Ježiš. A odvolávajú sa dnešné evanjelium, kde Ježiš povedal učeníkom: Neodporujte zlému. Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nadstav mu aj druhé. Tomu, kto sa chce s tebou súdiť a vziať ti šaty, nechaj aj plášť. A keď ťa bude niekto nútiť, aby si s ním išiel jednu míľu, choď s ním dve. Tomu, kto ťa prosí, daj, a neodvracaj sa od toho, kto si chce od teba niečo požičať.“

Ak by sme túto Ježišovu požiadavku aplikovali na vojnu, mali by Ukrajinci nechať časť krajiny (či celú?) Rusku.

Pozor! Druhým je ľahko radiť. Pozrime sa na to z nášho pohľadu. Ak by Maďarsko chcelo južné časti Slovenska, mali by sme im ich dať? Možno by niekto povedal: Sú tam Maďari, nech si to berú. Ale čo so Slovákmi tam žijúcimi?

Preto si problematiku ešte viac skonkretizujme! Niekto by vám chcel zobrať časť záhrady, časť domu (bytu)..., ustúpili by ste?

Ako je to teda s dnešným evanjeliom?

Ak ho chcete praktizovať doslova, dobre! Ale, prosím vás, nežiadajte to ani od Ukrajincov, ani od susedov. Realizujte ho vy sami, podľa vášho vedomia a svedomia.

Dobre bude ešte pripomenúť, že ide o určitú hyperbolu. Keď bol Ježiš vypočúvaný u veľkňaza, jeden zo sluhov, čo tam stál, udrel Ježiša po tvári a povedal: „Tak odpovedáš veľkňazovi?" Ježiš mu nenadstavil druhé líce, ale mu odpovedal: „Ak som zle povedal, dokáž, čo bolo zlé, ale ak dobre, prečo ma biješ?!" (Jn 18:22-22)

Turzovka, 19.6.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/286-pondelok-11-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1324-pondelok-11-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1762-pondelok-11-tyzdna-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2186-pondelok-11-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2583-pondelok-11-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3487-pondelok-11-tyzdna-sv-anton