Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ex 1, 8-14. 22, Mt 10, 34 – 11, 1

Rodina je základná bunka spoločnosti a je požehnaním pre členov rodiny, štát i Cirkev.

O tom asi nepochybujeme. Vidíme aké problémy majú deti vyrastajúce bez vyváženej rodiny. Vzťahy v rodine sú základnými vzťahmi a mali by byť plné citu a vzájomnej dobroprajnosti.

Ježiš si však dovolil povedať: Kto miluje otca alebo matku viac ako mňa, nie je ma hoden. A kto miluje syna alebo dcéru viac ako mňa, nie je ma hoden.

Pritom je veľmi potrebné túto požiadavku brať veľmi vážne. Ináč to môže pokaziť život členom rodiny. Matka hovorí: "Mám detí, ktoré by som mala upozorniť, usmerňovať. Nedokážem to. Bojím sa, žeby som ich stratila. Neviem si predstaviť, žeby som bola bez nich!" Pritom opustila otca matku  a spojila svoj život s manželom. S nim by mala žiť ako „dvaja holúbkovia“. Ona je niekde mimo!

Pripomeňme si známu myšlienku. Francúzky akademik J. Guiton v knihe Dialógy s Pavlom VI. cituje tohto múdreho pápeža: Matka sa podobá Mojžišovi. Pripravuje zasnúbenú zem, ale sama do nej nevstupuje. V tom je veľkosť matky. Vedieť pripraviť zasnúbenú zem – budúcnosť dieťaťa a ustúpiť. Je to obeta, ktorú vie urobiť len dobrá matka. Neverili by ste koľko rozvodov spôsobí práve to, že niektoré matky to nevedia. Preto tie štipľavé vtipy o svokrách. Pritom ich deti nikdy nedokážu vyrasť v samostatné osobnosti!

Spĺňa sa tu i druhá Ježišova myšlienka: Kto neberie svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden. Kto nájde svoj život, stratí ho, a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho.

Kto to neurobí, ako spomínaná matka, stráca svoj život, lebo si ho berie pre seba.

Turzovka, 12.7.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/452-pondelok-15-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2616-pondelok-15-tyzdna-20