Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 49, 8-15, Jn 5, 17-30

Vo vzťahu svet - Boh badáme dve protichodné tendencie.

  1. Všetko riadi Boh
  2. Všetko to funguje samo.

1. Všetko riadi Boh

Ak sme trochu veriaci, tak samozrejme sa prikloníme k tomu, že všetko riadi Boh. Lenže aj v tom konštatovaní je množstvo odtieňov.

- krajný je fatalizmus. Máme určený osud a čo robíme ako robíme, nevyhneme sa mu. V extrémnej podobe ho vidíme u moslimských radikálov. Som určený k tomu, aby som sa naložil bombami a išiel medzi neveriacich a zničil ich.

- Kresťanskí fundamentalisti sú tiež na pozíciách fatalistov. Boh nás trestá vojnami, chorobami...

Lenže Boh je láska a ak Boh všetko riadi, ako je možné, že je toľko násilia, vojen utrpenia?

A tak prichádzame k názoru, že to nie je také jednoduché a sme naklonení k tomu, aby sme prijali opačný názor.

  1. Všetko to funguje samo.

Aj to má množstvo odtieňov. Aspoň niektoré:

- Deisti a panteisti tvrdia, že Boh je stvoriteľ, ale nechal svet tak. Žije si na nejakom Olympe a o ľudstvo sa nestará.

- Ateisti tvrdia, že všetko vzniklo len tak – náhodou.

Kde je kresťan, kde sme my? Našli sme sa v týchto názoroch?

Sme naklonení tomu, aby sme si mysleli, že Boh vždy funguje a má to pod kontrolu?

Skúsme sa na to pozrieť z pohľadu dnešného evanjelia. Ježiš povedal Židom: „Môj Otec pracuje doteraz, aj ja pracujem.“ Boh teda neopustil ľudí, ani tento svet. Dokonca ho v Ježišovi „navštívil“. Teda nenechal svet napospas osudu. Keby to tak bolo, svet a človek na ňom, by zahynul. Ako teda „pracuje“ Boh a na čom? Aj to nám vysvetlil Pán Ježiš. Povedal: Čo robí Otec, to robí podobne aj Syn... „Robotu“ Pána Ježiša poznáme z evanjelií. Čo robí? Napríklad uzdravuje, šíri pokoj – je teda za zdravie človeka a dobré spolunažívanie. Preto uzdravuje, učí láske. Nie všetkých uzdraví od chorôb, nie všetkých uzdraví od nenávisti. Ponúka však lepší život v jeho kráľovstve kde jeho Otec kriesi mŕtvych a oživuje. A nie je to len vecou budúcnosti. Ježiš buduje svoje kráľovstvo už aj tu, lebo „večnosť začína dnes“. Prichádza hodina, ba už je tu, keď mŕtvi počujú hlas Božieho Syna a tí, čo ho počujú, budú žiť.

Takže, kde sme sa zaradili vo vzťahu „svet – Boh“? Pri testovaní je dôležitejšie pýtať sa na vzťah: Ja - Boh.

Turzovka, Vršek, 17.3.2021