Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 4, 1. 5-9, Mt 5, 17-19

Servilnosť Slovákov voči cudzím kráľom, štátnikom, iným národom je z histórie známa.

Nevládli sme totiž nikdy sami sebe. Preto nám chýbala hrdosť, sebavedomie. Tým aj vzájomná úcta. Vidíme to aj teraz. Obdivujeme stále iné národy. Najdôveryhodnejší politik je na Východe a predtým bol Západ niečo naj.

Dnes sme v prvom čítaní počuli ako Mojžiš vyhlásil: ‚Skutočne múdry a rozumný je tento veľký národ.‘ Akí by sme mali byť, aby sa to dalo povedať aj o našom národe?

Mojžišovo vyjadrenie o starozákonnom ľude bolo podmienené. Čím? Mojžiš tam svojmu ľudu hovoril: Hľa, učil som vás príkazy a ustanovenia, ako mi nariadil Pán, môj Boh. A apeluje: Strážte ich a uskutočňujte! Lebo len tak budete múdri a rozumní v očiach národov. Dodáva: Budú počuť o všetkých týchto prikázaniach a povedia: ‚Skutočne múdry a rozumný je tento veľký národ.‘ (Aj teraz sú múdri, sú premianti v očkovaní, zatiaľ čo my sa hádame.)

Mojžiš dal ľudu Božie prikázania a kázal ich „strážiť a uskutočňovať“. To bolo a je podmienkou múdrosti, ktorú budú obdivovať iné národy.

Takže, otestujme sa, či sme „múdry a rozumný národ“. Poznáme predsa prikázania, ktoré dal Mojžiš a ktoré potvrdil aj Ježiš. Možno to bude zdĺhavé, ale poďme rad za radom podľa klasických Desať Božích prikázaní:

  1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal.

- Klaniame sa „zlatému teľaťu“. Zlaté tehličky, peniaze sú „hnacím motorom“ snažení v národe.

  1. Nevezmeš meno Božie nadarmo.

- Meno Bože sa zneucťuje od puberťakov po umelcov.

  1. Spomni, aby si deň sviatočný svätil.

- Viac chodíme do obchodných centier do Božích chrámov.

  1. Cti otca svojho i matku svoju.

- Nielen rodičia, ale aj duchovní a občianski predstavitelia sú bez úcty.

  1. Nezabiješ.

- Národ dokonca zákonom dovoľujú zabíjať svojich nenarodených občanov. A tak vymierame.

  1. Nezosmilníš.

- Číslo 6 sa po latinsky píše „sex“. A nim sa vychvaľuje väčšina národa

  1. Nepokradneš.

- Kradne sa v malom i vo veľkom. NAKA nestačí zasahovať. Majetok je najvyššia životná túžba, ktorú napĺňame aj nezákonne.

  1. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu.

- Klamstvo sa považuje za súčasť politiky i bežného života. Súdy sú skorumpované, vymožiteľnosť práva je u nás asi najhoršia v Európe.

  1. Nepožiadaš manželku blížneho svojho.

- Manželstvo, rodina je bez úcty. Celebrity sa chváli rozvodmi a voľnými krátkodobými a často i neprirodzenými zväzkami.

  1. Nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je.

- Túžba mať je akoby základná životná potreba a závisť samozrejmosť.

Tak, ako? Sme národ „múdry a rozumný“?!

Turzovka – Vršek, 10.3.2021