Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 9, 4b-10, Lk 6, 36-38

Neviem či súhlasíte, ale každý človek je sebecký.

Myslí najskôr na seba, potom ide cez tzv. analógový most k druhému. Naša ľudová múdrosť o tom hovorí takto: Podľa seba súdim teba; Sýty hladnému neverí. A možno by ste našli i ďalšie. Tieto dve, ktoré som vydoloval v pamäti potvrdzujú tento analógový most. Ja môžem iného posúdiť na základe mojich skúsenosti. Ak mám zlé, súdim čiernymi okuliarmi, ak mám dobré skúsenosti, posúdim ho pozitívne – napríklad neupodozrievam ho. Ak som nezažil hlad, nejaké trápenie, neviem sa vžiť do situácie druhého.

Prenesme si tieto skúsenosti do dnešného Božieho slova:

Daniel prežíva tragickú situáciu otroctva v babylonskom zajatí. Uvedomuje si, že do týchto ťažkosti sa on i celý národ dostal vlastnou vinou a vyznáva Bohu: pretože sme odstúpili od teba a nepočúvali sme hlas Pána, svojho Boha, a nekráčali sme podľa jeho zákonov, ktoré nám dal prostredníctvom svojich sluhov, prorokov. Keby nezažíval túto biedu, nikdy by sa nevedel tak pokoriť a tak úpenlivo prosiť. Nevidíme tu však spomínanú sebeckosť, veď prosí za národ. Nuž, ľahšie je povedať: Zhrešili sme, konali sme ničomne a žili bezbožne; vzopreli sme sa a odklonili od tvojich nariadení a od tvojich ustanovení. Neposlúchali sme tvojich sluhov, prorokov..., ako to hovoriť v singulári. Skúste si to povedať, každý za seba. A prorok Daniel si je vedomý, že Boh ho skôr vypočuje ak prosí za celý národ!

Aj Ježiš apeluje na naše sebectvo: „Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec! Nesúďte a nebudete súdení. Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a odpustí sa vám. Hovorí nám ak sa chceme vyhnúť odsúdeniu, dosiahnuť milosrdenstvo, odpustenie od Boha, musíme to robiť iným! Už čisto zo sebeckých dôvodov!

Pán Ježiš to ešte aj priklincoval: Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.

Turzovka – Vršek, 1.3.2021