Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dt 30, 15-20, Lk 9, 22-25

Prekvapilo ma, že existuje anglická koleda o sv. Václavovi.

Hovorí o tom ako ide bosý po snehu, aby rozdával dary. Nasleduje ho knieža, ale tomu je zima. Václav mu hovorí: Kráčaj po mojich stopách. Knieža to skúsilo a prestalo ho oziabať.

Táto legenda – koleda hovorí o jednej veľkej pravde. Prvovýstup je vždy najťažší. Nasledovanie je už ľahšie. Nasledovanie svätcov nám pomáha. Augustín to vyjadril známou vetou: Keď toľkí, a toľké, prečo nie ty, Augustín.

Život je často „chodenie boso po snehu“ – je náročný. Ježiš išiel pred nami veľmi náročnou cestou. Dnes sme počuli: Syn človeka musí mnoho trpieť, starší, veľkňazi a zákonníci ho zavrhnú, zabijú ho, ale on tretieho dňa vstane z mŕtvych. Ako predpovedal, tak sa aj stalo. Jeho utrpenie nakoniec skončilo zmŕtvychvstaním. Vyzval nás k nasledovaniu, aj keď nesľubuje prechádzku ružovou záhradou: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma.

Ale tak ako on prešiel krížovou cesto a došiel k sláve a životu, sľubuje to aj nám slovami: Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.

Tak ako kniežaťu pomohlo nasledovanie sv. Václava, tak by sme to mohli zvládnuť aj my. Máme Ježiša, ktorý šiel pred nami a tak máme možnosť zachrániť si život.

Turzovka – Vršek, 18.2.2021