Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 6, 5-8; 7, 1-5. 10, Mk 8, 14-21

Aj v potravinárstve sú módne trendy.

Hitom je teraz kváskový chlieb. Vieme, že kvások, či kvasnice robia chlieb chlebom. A vedeli to ľudia už dávno. A aj za čias Pána Ježiša, ktorý túto činnosť využil pri objasňovaní Božieho kráľovstva. Povedal: „Nebeské kráľovstvo sa podobá kvasu, ktorý žena vezme a vmiesi do troch mier múky, až sa všetko prekvasí." (Mt 13:33, tiež u Lk 13:21) V tomto prípade Kristus chce, aby kresťan robil tento život „chutnejším“ - lepším.

V dnešnom úryvku však pod kvasom myslí na zlú mentalitu niektorých skupín: „Dajte si pozor a chráňte sa kvasu farizejov i kvasu Herodesa!“

V takom zmysle používa pojem kvas i sv. Pavol: „Vaše vystatovanie nie je dobré. Neviete, že trocha kvasu prekvasí celé cesto?“ Vyčistite starý kvas, aby ste boli novým cestom tak, ako ste nekvasení. Veď bol obetovaný náš veľkonočný Baránok, Kristus. Preto slávme sviatky nie v starom kvase ani v kvase zloby a neprávosti, ale s nekvaseným chlebom čistoty a pravdy. (1Kor 5:6-8)

V podobnom duchu ako Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu aj Pavol píše Galaťanom, aby sa chránili učiteľov zo židovstva, ktorí hlásali potrebu obriezky. Výstrahy v tomto duchu zakončuje upozornením: „Trochu kvasu prekvasí celé cesto“ (Gal 5:9)

Chápeme čo je dobrý kvas a čo je kvas farizejov a Herodesa. Kvas ktorým máme byť je podobnosť „veľkonočnému Baránkovi – Kristovi“ v obetavosti a nie vo „vystatovaní sa“.

Turzovka, - Dom sv. Jozefa, 19.2.2021