Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 4, 1-15. 25, Mk 8, 11-13

Fenoménom dnešnej doby sú sociálne siete.

Dosť sa na nich kdečo hovorí, ale aj o nich. Mnohí ich zatracujú, mnohých rozčuľujú a preto ich vypínajú (ako aj iné média). Ja tiež krútim hlavu nad klamstvami, ktoré tam šíria, „preskakujem“ vulgarizmy, na niečo reagujem, niečo pochválim. V ostatnom čase ma tam obohatila táto myšlienka: „Ak veríš v boha, ktorý ti všetko dovolí, tak tým bohom si ty sám.“ Neprekonateľne hlboká a múdra myšlienka. A veľmi aktuálna. V dnešnej dobe je veľa „veriacich“, ktorí hovoria, že nepotrebujú cirkev, lebo im je prekážkou vo viere, že im stačí Boh. Samozrejme, lebo Cirkev má nejaké požiadavky. Oni si vytvorili takého, svojho boha, ktorý im všetko dovolí a nemá požiadavky. Dovolí im žiť v treťom i štvrtom manželstve, lebo im už „zhasla láska“ a „nič už k manželovi, manželke necítia“, môžu konať nečestne a podobne. Ich boh nežiada, aby dodržiavali manželskú vernosť, aby sa vyspovedali (napravili život, lebo ich boh je súcitný), nemusia ísť do kostola, lebo ich boh je s nimi všade... Samozrejme, lebo oni sú tým bohom!

Opäť, nič nové pod slnkom. V prastarom príbehu o Kainovi a Ábelovi čítame ako sa Kain domnieval, že Boh na jeho obetu nezhliadol. Kain sa veľmi nahneval a tvár sa mu zamračila.

Pán mu povedal: „Prečo sa hneváš a prečo mračíš tvár? Nemal by si zdvihnúť hlavu, ak robíš dobre? Ale ak zle robíš, hriech číha pri dverách a zachvacuje ťa jeho žiadostivosť, lenže ty ju máš ovládať.“ Kain sa veľmi nahneval a tvár sa mu zamračila a zo svojho ja si vytvoril boha. On sa predsa nebude ovládať, on predsa o všetkom rozhoduje. Prejavuje sa to aj v ďalšom dialógu so Stvoriteľom: Tu Pán povedal Kainovi: „Kde je tvoj brat Ábel?“ On odvetil: „Neviem. Čo som ja strážca svojho brata?“ Kain si zo svojho ja urobil boha, prečo by si mal všímať brata! A on nemusí nikoho počúvať. Boh Stvoriteľ mu nemá čo hovoriť: „zachvacuje ťa žiadostivosť, lenže ty ju máš ovládať.“! On vie čo má robiť.

Ako to skončilo? Presne podľa slov Stvoriteľa: „Budeš nespokojný a budeš sa túlať po zemi.“ Vtedy sa Kain spamätal a povedal Pánovi: „Môj trest je väčší, než vládzem zniesť. Spamätal sa dosť neskoro, pokazil si šťastie. Hlavne, že sa spamätal a uvedomil si, že on nemôže byť bohom, zdrojom šťastia, že to je Boh, ktorý je stvoriteľom a ktorý mu dal bratov. Veľmi neskoro až po vražde, po veľkej bolesti ktorú „nezvládal niesť“, si uvedomil, že Boh mu všetko nemôže dovoliť, lebo Boh ho pozná a vie čo je pre jeho dobro.

Turzovka – Vršek, 15.2.2021