Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa v Benátkach roku 1486.

Zvolil si vojenskú dráhu, ale neskôr ju opustil a rozhodol sa pomáhať chudobným. Im rozdal aj svoj majetok. Založil rád rehoľných klerikov zo Somasky na pomoc sirotám a chudobným. Umrel v Somaske v bergamskom kraji roku 1537.

Z listu svätého Hieronyma Emilianiho spolubratom (Benátky, 21. júna 1535)

Iba Pánovi máme dôverovať

Milovaní bratia v Kristovi a synovia Spoločnosti služobníkov chudobných!

Váš úbohý otec vás pozdravuje a povzbudzuje vás, aby ste vytrvali v láske ku Kristovi a vo vernom zachovávaní kresťanského zákona, ako som vám to ukázal skutkom i slovom, keď som bol medzi vami, aby bol Pán oslávený mojím prostredníctvom vo vás.

Naším cieľom je Boh, prameň všetkého, čo je dobré, a my máme iba jemu dôverovať a ničomu inému, ako to hovoríme v našej modlitbe. Náš Pán je dobrotivý. Chce vám dať väčšiu vieru – bez ktorej, ako hovorí evanjelista, Kristus nemôže urobiť veľa znamení (porov. Mk 6,5) – a chce vyslyšať vašu modlitbu. Rozhodol sa použiť vás, chudobných, týraných, sužovaných, unavených a všetkými opovrhovaných, ba zbavených aj mojej telesnej prítomnosti, nie však ducha vášho úbohého, milovaného a milujúceho otca.

Prečo vás chcel mať takých, vie iba on sám. Môžeme však vybadať tri dôvody. Ponajprv vám náš zvelebený Pán pripomína, že vás chce pripočítať k svojim milovaným synom, ak vytrváte na jeho cestách. Lebo tak zaobchodil so svojimi priateľmi a urobil ich svätými.

Druhý dôvod je ten, že chce dosiahnuť, aby ste čoraz viac dôverovali iba jemu a nikomu inému, lebo, ako som povedal, Boh nepôsobí v nikom, kto odmieta vložiť celú svoju vieru a nádej iba do neho, zato však zalial plnosťou lásky tých, čo mali veľkú vieru a nádej, a urobil im veľké veci. Preto ak budete vyzbrojení vierou a nádejou, urobí vám veľké veci ten, ktorý povyšuje ponížených (porov. Lk 1,49.52). A tak keď vám vezme mňa alebo kohokoľvek iného, koho máte radi, postaví vás pred voľbu dvoch možností: buď zanecháte vieru a vrátite sa k veciam tohto sveta, alebo vytrváte vo viere, a tak sa osvedčíte pred Bohom.

A tretí dôvod: Boh vás chce vyskúšať ako zlato v peci (porov. 1Pt 1,7). Aj zo zlata nečistotu strávi oheň, dobré zlato však zostane a stúpne na cene. Takisto robí Boh s dobrým služobníkom, ktorý dúfa a v súženiach pevne ostáva v ňom. Boh ho pozdvihne a to, čo z lásky k nemu opustil, nahradí mnohonásobne v tomto veku a v budúcom mu dá večný život (porov. Mt 19,29Mk 10,30).

Takto zaobchodil so všetkými svätými. Tak urobil s izraelským ľudom po jeho utrpení v Egypte: nielenže ho odtiaľ vyviedol veľkými znameniami a kŕmil ho mannou na púšti, ale daroval mu aj zasľúbenú zem. Ak teda budete aj vy vo viere pevne odolávať pokušeniam, Pán vám daruje pokoj a odpočinok časný v tomto veku a trvalý v budúcom.

      RESPONZÓRIUM (Porov. 1 Pt 3, 8. 9Rim 12, 10-11)

Buďte všetci jednomyseľní, súcitní, bratsky sa milujte, buďte milosrdní a pokorní. * Lebo ste povolaní, aby ste dostali dedičstvo požehnania.

Milujte sa navzájom bratskou láskou, predbiehajte sa vzájomne v úctivosti, v horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi. * Lebo ste povolaní, aby ste dostali dedičstvo požehnania.

Modlime sa.

Bože Otče, prameň milosrdenstva, ty si dal svätého Hieronyma sirotám za otca a pomocníka; na jeho orodovanie nám pomáhaj, aby sme plnili záväzky svätého krstu, v ktorom sme dostali ducha synovstva a stali sme sa tvojimi deťmi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.