Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 11, 32-40, Mk 5, 1-20

Na svojej ceste do Gerazského krajiny stretol Ježiš človeka s nečistými duchmi – s celým plukom.

Pokúsili sa vyjednávať s Ježišom a dokonca ho požiadali, aby ich z tohto miesta nevyháňal. Preto ho prosili: „Pošli nás do svíň, nech vojdeme do nich. Učiteľ súhlasí s požiadavkou zlých duchov, ale prečo to urobil? Odpoveď sa môže zdať triviálna - ukázať, akú moc majú zlí duchovia.

Existujú rôzne druhy posadnutosti. Dnešné evanjelium spomína jednu z nich - nečistotu. Sila zla je veľká, ale Ježiš má väčšiu moc, pretože je Božím synom. Kto žije v hriechu, vedie ho zlý duch. A tí, ktorí žijú v stave milosti, žijú v Bohu. Takýto život sa často stáva nepríjemnou výčitkou pre ľudí, ktorí žijú v hriechu. Ako dnes popisuje evanjelista Marek, posadnutý bol oslobodený z otroctva až potom, čo sa stretol s Ježišom. Sila hriechu je ohromná. Samotný človek sa nemôže oslobodiť od hriechu. Iba Ježiš ho môže oslobodiť.

Dialóg sa začína typickým manévrom démona, ktorý cíti nebezpečenstvo. Cíti prítomnosť sily. Otázka: „Čo ťa do mňa, Ježiš, syn najvyššieho Boha?!“ má za cieľ čeliť pôsobeniu exorcistu. Démon chce mať svoju sféru vplyvu jasnú a oddelenú od Božej moci. 

To, že démoni žiadajú o povolenie vstúpiť do ošípaných, je ďalším znakom, ktorý ukazuje ich podradnosť - podľahli Ježišovej moci. A črieda – okolo dvetisíc kusov – sa náramne prudko hnala dolu svahom do mora a v mori sa potopila. To opäť ilustruje mimoriadnu silu armády démonov. Nás vyrušuje skutočnosť, že sa ošípané topia v jazere. Pravdepodobne to treba chápať na pozadí konceptu vody ako sily chaosu. Démoni sú zabití aj s ošípanými. Zjavenie sa Ježiša v oblasti Gerazan oslobodzuje Zem od hrozivých zlých duchov.

Zastavme sa pri tom, že nie vždy môže človek, ktorý zažil obrátenie nasledovať Ježiša ako by chcel. Čo popisuje evanjelista? Keď Ježiš nastupoval na loď, prosil ho ten, ktorého predtým trápil zlý duch, aby smel zostať s ním. On mu to nedovolil. To naznačuje, že uzdravený človek by nebol vhodný pre Ježišove poslanie. Dostal inú úlohu a inde: Ježiš mu povedal: „Choď domov k svojim a zvestuj im, aké veľké veci ti urobil Pán a ako sa nad tebou zmiloval.“. Často sa napríklad stáva, že konvertiti hneď chcú ísť do seminára, rehole. Cirkev im to odďaľuje, necháva čas.

Čo robil uzdravený? Nerezignuje, keď Ježiš odmieta jeho ochotu nasledovať liečiteľa. Odišiel a začal v Dekapole rozhlasovať, aké veľké veci mu urobil Ježiš. A všetci sa čudovali. Uzdravený konal tam, kde boli priaznivé podmienky, takže Ježiš mu hovorí, aby išiel za rodinou a jednoducho im povedal, čo mu urobil. Cieľom je, aby si jeho krajania uvedomili, že teraz môže žiť s nimi doma a už nemusí zostať v temných jaskyniach. Jeho poslaním je šíriť po celej oblasti, čo sa stalo, a tak pripravuje pohanov na prijatie Kristovho posolstva.

Syn Boží, Najvyšší, má moc premôcť silu zla. Nielenže Židia sú pozvaní do Božieho kráľovstva, ale svoje miesto tam majú aj pohania. To všetko bude ešte jasnejšie po udalostiach Veľkej noci - kázaní evanjelia pohanom a prvé základy už kladie samotný Ježiš.

Konkrétne pre dnešok - ďakujme Kristovi, že dnes si môžete vychutnať poznanie evanjelia.

Turzovka, Vršek, 1.2.2021