Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 2, 12-17, Lk 2, 36-40

Výkonnosť, činnosť, práca... hlavné znaky dnešného života, symbol úspešného života.

Lukáš v súvislosti s obetovaním Pána Ježiša v chráme píše: Žila vtedy prorokyňa Anna, Fanuelova dcéra, z Aserovho kmeňa. Bola už vo vysokom veku. Od svojho panenstva žila so svojím mužom sedem rokov, potom ako vdova do osemdesiateho štvrtého roku. Z chrámu neodchádzala, vo dne v noci slúžila Bohu pôstom a modlitbami. Zvláštny život, však?!

Nie je zmienka o jej náročnom živote so všetkými jeho stratami, bolesťami. Je stará, ale plná nádeje a hovorí o Ježišovi všetkým, čo očakávali vykúpenie Jeruzalema. Je vzorom čakania, pôstu, modlitby a chvály. Posunula sa za minulosť a hľadela do novej budúcnosti. Neobzerala sa s bôľom za tým, čo jej život priniesol. Dozrela a bola plná múdrosti. 

Dnešný úryvok končí vetou: Chlapec (Ježiš) rástol a mocnel, plný múdrosti, a Božia milosť bola na ňom.

Ježiš strávil tridsať zo svojich tridsaťtri rokov na zemi a žil obyčajným životom so svojimi rodičmi v Nazarete. Táto posledná veta predstavuje 90% Ježišovho života; ukazuje na skrytý život keď rástol a múdrel.

Tieto „skryté roky“ nám odhaľujú základnú hodnotu nášho bežného každodenného života. Každý deň prichádza s bohatstvom a potenciálom, ktorý musíme brať vážne do úvahy.

Aj Panna Mária musela vo svojom srdci neustále uvažovať o svojom synčekovi. Je taký obyčajný: jedáva, spí, hrá sa, smeje sa a plače. Ľahko sa učí, je to požehnané dieťa. Je však anjelský prísľub pravdivý, že toto je v skutočnosti Boží Syn? Ako je to možné? A napriek tomu existujú omrvinky na potvrdenie: Alžbetino požehnanie, anjeli a pastieri, králi z východu a teraz slová Simeona a Anny. Márii je dané dosť na to, aby jej mohla uveriť; a rovnako tak aj nám.

Nech naša modlitba čerpá silu z viery Anny i Márie, keď sa snažíme nasledovať ich vernosť v trpezlivosti, tichosti života. Potom uvidíme, že zmysel života nie v zhone, naháňaní sa za kdečím, ale v prehlbovaní múdrosti a milosti Božej. Potom budeme odovzdávať Ježiša okoliu ako Anna i Panna Mária.

Turzovka, 2020