Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 23, 5-8, Mt 1, 18-24

Prorok Jeremiáš začína 23. hlavu (verše 1–8.) odsúdením zlých pastierov: Beda pastierom, ktorí strácajú a rozháňajú stádo mojej pastviny.

Nasledujú slová potešenia, nachádzajúce sa v dnešnom prvom čítaní, pre zanedbané ovce. Aj keď z Božieho stáda zostane iba zvyšok, Boh ich vyhľadá a budú privedení do svojich pôvodných obydlí tak, že vzbudí Dávidovi spravodlivý výhonok, kráľa, ktorý bude múdro panovať a uskutoční právo a spravodlivosť na zemi.

Tým Pastierom bude Kristus o ktorom prorok hovorí ako o „výhonku“ z Dávidovej rodiny. Sám bude spravodlivý a skrze neho bude nastolená spravodlivosť. Kristus zlomí moc, ktorú uzurpoval satan. V dňoch Kristovej vlády bude v duši pohoda. Samozrejme v tom prípade, ak Krista človek prijme.

Kristova oddanosť poslaniu až na smrť ospravedlnila veriacich a vedie ich k nebeskému šťastiu. Kristus zomrel a vstal z mŕtvych, aby nám dal nádej – to je ten pokoj v duši.

Táto ponuka od Ježiša je oveľa slávnejšia ako všetky predchádzajúce vyslobodenia starozákonného ľudu. Tie spomína Jeremiáš: Už nebudú vravieť: „Ako žije Pán, ktorý vyviedol synov Izraela z egyptskej krajiny,“ ale: „Ako žije Pán, ktorý vyviedol a priviedol potomstvo Izraelovho domu zo severnej krajiny a zo všetkých krajín,“ kam som ich vyhnal, a budú bývať vo svojej krajine.

Nám sa ponuka omnoho viac – vyslobodenie z otroctva smrti. Evanjelium nám dáva vzor, ako sa „vyslobodzovať“ vo sv. Jozefovi. Máme si všimnúť a nasledovať jeho „gavaliersky postoj k Márii: Jozef, jej manžel, bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť. Ten sa dosiahne poslušnosťou k Božiemu slovu. Opäť príklad Jozefa: Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel, a prijal svoju manželku.

Turzovka, 2019