Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 45, 6c-8. 18. 21d-25, Lk 7, 19-23 

Všetci máme možnosť vidieť následky vojny, aj keď sme sa jej priamo nezúčastnili.

Stačilo nám v ostatnom čase sledovať boje v Náhornom Karabachu. Je v človeku túžba po mieri? Mala by byť, ale nie je. Ľudstvo sa skôr riadi heslom: Si vis pacem, para bellum (Ak chceš mier, pripravuj vojnu). Ako na to?

Cirkev chce vychovávať ľudstvo preto z iniciatívy pápeža Pavla VI. (v roku 1967) bol ustanovený Svetový deň mieru, inak nazývaný aj Svetový deň pokoja. Motto tohto posolstva je: „Mier je ovocím spravodlivosti“. Bolo by úžasne, keby sa za myšlienku storočia nepovažovala „snívajúca pieseň Johna Lennona o mieri, ale táto realistická aktivita pápeža Pavla VI.

Je to aj posolstvo Biblie. V žalme (86), ktorý zaznel dnes po lekcii, čítame: Spravodlivosť a pokoj sa pobozkajú. Však krásne a poetické vyjadrenie podstaty pokoja. Iba tam kde je spravodlivosť môže byť pokoj.

Veľmi presne to už dávno vyjadril prorok Izaiáš (prvé čítanie): Roste, nebesia, z výsosti, z oblakov nech prší spravodlivosť. Nech sa otvorí zem a zrodí spásu; a spolu s ňou nech vzíde spravodlivosť. Teraz v advente v tomto slovnom spojení „vzíde spravodlivosť“ – vidíme a očakávame Ježiša – posla spravodlivosti a pokoja.

Práve táto práca na spravodlivosti chýba všetkým tým, ktorí iba rojčia o mieri.

Čo v tom môžeme urobiť my? Vnášaš nepokoj ak sa necháš uprednostňovať, alebo uprednostňuješ? Volá sa to korupcia. Platí to o situácii v rodine, práci, spoločnosti. Nemôže byť pokoj tam, ak tam je nespravodlivosť.

Sv. František Saleský bol vraj v detstve veľký zurvalec. Askézou sa vypracoval na pokojného a vyrovnaného muža, ktorý „najviac sprítomnil lásku a pokoj Ježišovho srdca“ – ako o ňom svedčili súčasníci. Mladík, ktorý ho obdivoval sa ho opýtal, čo by mohol urobiť pre pokoj vo svete. Svätec mu odpovedal: Ticho zatváraj dvere. Má to veľkú symboliku. Treba začať od seba. Tam kde sme my; v rodine, na pracovisku, na internete... máme šíriť pokoj tým, že vytvárame ovzdušie spravodlivosti.

i Učeníci Jána Krstiteľa sa na príkaz svojho duchovného vodcu vybrali za Ježišom s otázkou: Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného? Aj my ešte čakáme na niekoho iného, aby nám pomohol budovať pokoj v duši a v našom okolí?

Turzovka, 16.12.2020