Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sof 3, 1-2. 9-13, Mt 21, 28-32

Už sa asi každému stalo, že nám niekto niečo sľúbil a my sme čakali.

A nič. Na nesplnené sľuby sme citliví. A čo opačne? Nesklamali sme iných. Aspoň štatisticky musíme pripustiť, že sme sa aj my tohto veľkého neduhu dopustili. Pochybujem, že len „tí druhí sú takí“ - sľubotechna.

Pán Ježiš nám dnes povedal o jednom synovi, ktorého pozval pracovať. Aj sľúbil a odpovedal: ‚Idem, pane!‘ Ale nešiel.

Pán Ježiš tento postoj nedáva iba do roviny morálky, rodinných vzťahov, ale rozširuje ho na vzťah starozákonného ľudu k Bohu. Jeho predstavitelia - veľkňazi a starší ľudu sa na Jánovo kázanie nekajali a neuverili mu.

Aby sme sa opäť necítili byť mimo, Ježiš príbeh o dvoch bratoch dáva do roviny eschatologickej, keď tvrdí: Mýtnici a neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva.

A to sa už týka každého z nás. Aj o nás platí, čo povedal starším ľudu sa veľkňazom: ... prišiel k vám Ján cestou spravodlivosti, a neuverili ste mu. Vychádza to tak, že ísť cestou spravodlivosti znamená nielen hovoriť, ale i konať. Aj vo vzťahu k ľuďom aj vo vzťahu k Bohu!

Turzovka, 15.12.2020