Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sporadicky sa objavujú správy, že kňazi rehoľníci a rehoľnícky sa zapájajú do pomoci v tomto čase pandémie.

Média skôr dávajú do popredia tie inštitúcie, ktoré nemajú priamo kresťanský názov, aby nerobili Cirkvi reklamu. Možno ste tiež zachytili, že mnohí kňazi a rehoľníci pomáhali pri testovaní uplynulý víkend. Cirkev sú však všetci pokrstení. A kto by vymenoval všetkých, ktorí konajú dobro. A viem, že mnohí pomáhali pri testovaní, podľa hesla; „lebo som veriaci a je samozrejme, že pomáham“.

Nič nové pod slnkom – je to tradícia Cirkvi. Cirkev bola vždy charitatívna – ináč by sa spreneverila zakladateľovi Ježišovi Kristovi. Napísal som „vždy“, - teda aj v časoch, keď sa o nej píše, že bola..., jednoducho tá najhoršia. Dôkazom charitatívnosti Cirkvi je aj jedna z najväčších osobnosti 16. storočia Karol Boromejský, ktorého si dnes pripomíname. Je aj jednou z hlavných postav prvého románu od A. Manzoniho: Snúbenci. Práve tento román mi ho priblížil.

V životopisoch dnešného oslávenca čítame: O svojich veriacich sa staral aj v časoch moru a hladu. Nedbal na nebezpečenstvá, keď ho napomínali, aby sa šetril, mal jedinú odpoveď: „Dobrý pastier dá aj život za svoje ovce.“ Táto jeho praktická kresťanská láska sa veľmi výrazne prejavila pri vypuknutí moru v Miláne v auguste 1576. Arcibiskup bol v tom čase na pastoračnej vizitácii mimo mesta. Keď sa dozvedel o pohrome, bez meškania sa ponáhľal do Milána. Kým guvernér a iní vysokí úradníci utekali zo zamoreného mesta, arcibiskup chcel byť pri svojich postihnutých veriacich. Pre každý prípad urobil 9. septembra testament, v ktorom poručil celé svoje osobné imanie hlavnej milánskej nemocnici. A potom sa celkom dal do služby chorých a zomierajúcich. Okrem duchovnej služby poskytoval úbožiakom aj hmotnú pomoc, nakoľko mu to jeho možnosti dovoľovali. Dokonca i oltárne plachty dal do špitálov. Mor si vtedy vyžiadal v Miláne 18 000 obetí.

Zomrel od vyčerpania 46-ročný, 3. novembra 1584. Môže byť pre nás príkladom v tomto čase pandémie i orodovníkom.