Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa v Lime v Peru roku 1579. Otec bol Španiel, matka černoška.

Ako chlapec sa vyučil za lekárnika, čo neskôr pri vstupe do rehole dominikánov naplno využil pre chudobných. Viedol prísny a pokorný život a veľmi si ctil Eucharistiu. Zomrel roku 1639.

Z homílie svätého pápeža Jána Dvadsiateho tretieho pri svätorečení svätého Martina de Porres Láskavý Martin

Martin príkladom svojho života dokazuje, že spásu a svätosť môžeme dosiahnuť tou cestou, ktorú ukázal Ježiš Kristus: ak totiž budeme ponajprv milovať Boha „z celého svojho srdca, celou svojou dušou a celou svojou mysľou; a potom ak budeme milovať svojich blížnych ako seba samých“ (porov. Mt 22,37.39).

Keď pochopil, že Kristus Ježiš „trpel za nás a sám vyniesol naše hriechy na svojom tele na drevo“ (porov. 1Pt 2,21.24), zahorel mimoriadnou láskou k Ukrižovanému, a keď rozjímal o jeho nepredstaviteľných mukách, nemohol zadržať nával sĺz. Jedinečnou láskou miloval aj najsvätejšiu sviatosť Eucharistie. Veľa ráz sa utiahol vo svätyni kostola a mnoho hodín sa jej klaňal a túžil živiť sa ňou tak často, ako len mohol.

Ďalej svätý Martin, poslušný povzbudeniam Božského Učiteľa, zahrnoval bratov tou najväčšou láskou, vyvierajúcou z neporušenej viery a poníženého ducha. A ľudí miloval preto, že v nich úprimne videl Božie deti a svojich bratov. A miloval ich aj viac ako seba samého, lebo v svojej poníženosti pokladal všetkých za spravodlivejších a lepších od seba.

Chyby iných ospravedlňoval a odpúšťal aj tie najhrubšie krivdy, lebo bol presvedčený, že on si za spáchané hriechy zasluhuje oveľa ťažšie tresty. Hriešnikov sa všemožne usiloval priviesť k správnemu životu, láskavo sa staral o chorých, chudobnejším obstarával jedlo, odev a lieky. Koľko bolo v jeho moci, pomáhal a staral sa o roľníkov, černochov a miešancov, ktorí v tom čase konali iba nízke služby, takže ho ľud právom nazýval „láskavým Martinom“.

Tento svätý muž, ktorý svojím slovom, príkladom a čnosťou tak mocne pomáhal iným k nábožnosti, dokáže ešte aj teraz obdivuhodným spôsobom dvíhať naše mysle k nebeským veciam. Bohužiaľ, nie všetci chápu tieto nebeské dobrá, ako treba, nemajú ich všetci v úcte. Ba mnohí si ich v zajatí hriešnych radostí nevážia alebo nimi pohŕdajú, alebo o ne vonkoncom nestoja. Kiežby Martinov príklad mnohých spasiteľne poučil, aké príjemné a aké blažené je kráčať po stopách Ježiša Krista a poslúchať jeho božské prikázania!

RESPONZÓRIUM Sir 31, 8. 11a. 9

Blahoslavený je muž, na ktorom niet škvrny, ktorý sa nezháňa za zlatom a neskladá svoju nádej do peňazí a pokladov. * A tak je jeho bohatstvo upevnené v Pánovi.

Kto je to, a budeme ho chváliť? Lebo urobil obdivuhodné veci uprostred svojho ľudu. * A tak je jeho bohatstvo upevnené v Pánovi.

Modlime sa

Milosrdný Bože, svätého Martina si priviedol po ceste pokory do nebeskej slávy; daj, aby sme podľa jeho príkladu pomáhali svojim blížnym v núdzi a chorobe, a tak dosiahli s ním účasť na radosti svätých v nebi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.