Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa v Panónii okolo roku 969.

Dal sa pokrstiť a roku 1000 ho korunovali za uhorského kráľa. Svojim podriadeným vládol spravodlivo. Bol pokojný, nábožný, presne zachovával cirkevné zákony a hľadal dobro svojich podriadených. Založil viacero biskupstiev a veľmi podporoval život Cirkvi. Zomrel pri Székesfehérvári roku 1038.

 Z Naučení svätého Štefana synovi

Predovšetkým ti, syn môj milovaný, prikazujem, radím a odporúčam, ak chceš získať česť kráľovskej korune, zachovávaj tak svedomite a bedlivo katolícku a apoštolskú vieru, aby si bol príkladom pre všetkých, ktorých ti Boh podriadi, a aby ťa všetci cirkevní mužovia zaslúžene nazývali pravým mužom kresťanského vyznania, bez ktorého, buď si istý, nebudeš kresťanom ani synom Cirkvi. Po viere druhé miesto v kráľovskom paláci zaujíma Cirkev, ktorú najprv naša Hlava, čiže Kristus, zasadila a potom jeho údy, predovšetkým apoštoli a svätí otcovia, presádzali a pevne budovali, a tak sa rozšírila po celom svete. A hoci plodí vždy nové potomstvo, na istých miestach je už starobylá.

V našom kráľovstve, milovaný synu, sa ohlasuje ešte ako mladá a nová, a preto potrebuje zvlášť obozretných a priamych ochrancov. Dobro, ktoré nám bez našich zásluh darovala Božia milostivosť, nesmie byť pre tvoju záhaľku, lenivosť a nedbalosť rozvrátené a zničené.

Syn môj milovaný, slasť môjho srdca, nádej budúceho pokolenia, prosím a nariaďujem, aby si sa pri všetkom a vo všetkom opieral o nábožnosť, aby si bol naklonený nielen k rodine a príbuzným, ku kniežatám, vodcom, boháčom, susedom a domácim obyvateľom, ale aj k cudzincom a všetkým, čo k tebe prídu. Lebo skutky lásky ťa privedú k najvyššej blaženosti. Buď milosrdný ku všetkým utláčaným a ustavične maj v srdci Pánov príklad: „Milosrdenstvo chcem, a nie obetu.“ (Mt 9,13) Buď trpezlivý so všetkými, nie iba s mocnými, ale aj s tými, čo nemajú moc.

A napokon buď silný, aby ťa úspech príliš nevynášal, ani protivenstvo nekrušilo. Buď aj ponížený, aby ťa Boh povýšil tu aj v budúcom živote. Buď mierny a nikoho príliš netrestaj, ani neodsudzuj. Buď tichý, aby si nikdy nekonal proti spravodlivosti. Buď šľachetný, aby si nikdy nikomu sám nespôsobil hanbu. Buď cudný, aby si sa uchránil pred akýmkoľvek zápachom žiadostivosti ako pred ostňom smrti.

Toto všetko dohromady tvorí kráľovskú korunu, ako som vyššie naznačil, bez tohto nemôže tu nik kraľovať ani dosiahnuť večné kráľovstvo.

RESPONZÓRIUM Tob 4, 8Sir 35, 11a. 12a

Podľa toho, koľko budeš mať, dávaj almužnu: * Ak budeš mať väčší majetok, dávaj z neho viac almužny, ak budeš mať menší, neboj sa ani z menšieho dať almužnu.

Keď prinášaš svoj dar, maj vždy veselú tvár; dávaj Najvyššiemu, ako on dáva tebe. * Ak budeš mať väčší majetok, dávaj z neho viac almužny, ak budeš mať menší, neboj sa ani z menšieho dať almužnu.

Modlime sa

Všemohúci Bože, svätý Štefan, uhorský kráľ, priviedol svoj ľud ku kresťanskej viere; daj, nech je svojmu ľudu i nám všetkým mocným orodovníkom v nebeskom kráľovstve. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.