Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 2, 8 – 3, 4, Mt 18, 1-5. 10. 12-14 

Mám vždy problém dať dieťa za príklad.

Iste mi chýba pokora a jednoduchosť sv. Terezky, ktorá na tom postavila celú svoju spiritualitu. A Pán Ježiš to od nás čaká. Aj dnes nám zdôraznil: Zavolal k sebe dieťa, postavil ho medzi nich a povedal: „Veru, hovorím vám: Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva. Kto sa teda poníži ako toto dieťa, ten je najväčší v nebeskom kráľovstve.“

V mojej bezradnosti si zoberiem na pomoc Jozefa Augustyna, SJ, ktorý v knihe: Adam, kde si? Nedáva nám tam dieťa nejako za príklad, ale píše o správnom pocite viny a tým aj ľútosti. A to potrebujeme:

  Človek s chorým pocitom viny sa nevie zmieriť so sebou: nevie so oceniť svoje prednosti, neprijíma tiež svoje obmedzenia. Často pozerá na iných závistlivým okom. Nezdravý pocit viny robí človeka, aby bol precitlivelý vo svojej osobe.

Zdravý a nezdravý pocit viny vysvetľuje na vzťahu dieťaťa k učiteľovi a matke:

  Keď použijeme obrazný jazyk, mohli by sme prirovnať nezdravý pocit viny k zážitku žiaka, ktorý sa previnil voči učiteľovi, ktorý ho neprijíma a ktorého sám nemá rád. Prvým pocitom žiaka bude vtedy strach o seba. Žiak sa bude nepokojne pýtať, aký trest mu vymeria tento nemilovaný človek za spáchané previnenie. Učiteľ vystúpi v úlohe sudcu, žiak sa bude cítiť poddaný sudcovskej úlohe učiteľa. Obaja budú stáť na základe zákona, žiak sa bude odvolávať na kódex žiaka, učiteľ na kódex učiteľa.

  Opravdivú ľútosť, skrúšenosť - možno prirovnať k zážitku dieťaťa, ktoré sa previnilo voči milovanej matke. Prvým pocitom vtedy nebude strach o seba, ale bolesť z toho dôvodu, že zavinilo ranu matke, ako aj túžba, aby znovu nadviazalo intímne puto s ňou. Dieťa sa nebojí matky, samo prichádza s dôverou a hovorí jej o svojej vine. Je pripravené zniesť trest. Matka vystupuje nie v úlohe sudcu, ale v úlohe, ktorá jej patrí: milujúcej matky. Dieťa sa nebude cítiť súdené, dokonca, keby bolo potrestané. Matka a dieťa sa nebudú odvolávať na zákon, ale na puto lásky, ktorá ich spája.

Do pozornosti dávam to, že Ježiš po tom, ako dáva dieťa za vzor, hovorí o stratenej ovečke a pastierovi. Pastier nestrestá, ale sa teší, že našiel stratenú ovcu.

Domnievam sa, že toto nás môže povzbudiť k dôvere v Ježiša, môžeme povedať k dôvere dieťaťa, ktoré je matkou milované. Tým aj k obráteniu a vojdeniu do nebeského kráľovstva.

Turzovka, 14.8.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.