Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Každá doba má svoje problémy, nové výzvy.

A v každej dobe má byť Cirkev soľou zeme a svetlom sveta. Preto v každej dobe Boh povoláva „prorokov“. Čim väčšie problémy, tým väčší proroci.

Veľmi ťažké a náročné bolo 12. a 13. storočie. Cirkev bola z pohľadu pozície vo svete a moci, snáď na vrchole. Typickým predstaviteľom tej doby bol pápež Inocent III. (v období rokov 1198 – 1216). Bol to rodený vládca, ktorý v sebe spájal mimoriadny charakter a intelekt s rozhodnosťou, prispôsobivosťou a obratnosťou v zaobchádzaní s ľuďmi. Zvláštne nadanie mal ako diplomat. O svojom postavení mal vznešenú predstavu ako o Kristovom vikárovi (titul, ktorý zaviedol), ktorý má vládnuť nielen všeobecnej cirkvi, ale celému svetu. Vo svojej zbožnosti bol presvedčený, že stojí v službách Božích záujmov, ak zveľaďuje moc cirkvi na najvyšší stupeň. Presadzoval že panovníci (vrátane cisára) prostredníctvom neho majú svoju moc. iba on má právo ich dosadzovať a odvolávať. Z tohto všetkého bolo jasné, že v západnom svete neexistovala duchovná protiváha, ktorá by sa proti týmto nárokom postavila.

Na Petrov stolec nastúpil v čase, keď zomreli silní cisári, usilujúci o svetovládu (a podrobenie cirkvi), čo mu veľmi uľahčovalo situáciu. Inocent mal v rukách skutočnú moc. Profesor histórie ThDr. Jozef Šatek hovoril, že jeho pontifikát bol požehnaním pre Európu. Mal takú autoritu, že sprostredkoval mier medzi Francúzkam a Anglickom a pokoj udržiaval aj medzi inými sporiacimi sa kráľmi.

To však neznamenalo, že v Cirkvi bolo všetko v poriadku. Mnohým sa nepáčil triumfalizmus Cirkvi, jej lesk a bohatstvo. V južnom Francúzsku sa rozšírilo hnutie albigénskych a valdénskych bludárov, ktorí žili v chudobe a jednoducho. Stavali sa do radikálnej opozície voči Cirkvi. Valdénci neuznávali cirkevnú hierarchiu a albigénci pokladali hmotný a zmyslový svet za čosi zlé. Boli to typickí sektári. Cirkev chceli reformovať a pritom ju deformovali. Našli sa ozajstní reformátori, ktorí začali od seba. Aj toto ukazuje, že Cirkev jedinou inštitúciou v dejinách ľudstva, ktorá sa dokáže reformovať sama. 

K tejto reforme a obnove Cirkvi Boh povolal veľkých prorokov: Sv. Františka z Assisi (1181 – 1226) a dnešného oslávenca Sv. Dominika. Oni žili ozajstnú chudobu a založili žobravé rehole. 

Turzovka, 8.8.2018 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.