Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 13, 1-11, Mt 9,14-17

Niekedy stačí máličko, aby vznikol veľký efekt.

Nejde tu iba o typickú iskru, ktorá spôsobí výbuch plynu.

Tento rok je 100 rokov od konca prvej svetovej vojny, ktorá zúrila po celej Európe a rozšírila sa ďo sveta. Začalo to jednou vraždou. Zámienkou vojny sa totiž stal úspešný atentát na arcivojvodu a následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda. Následky: Vo vojne zomrelo najmenej 9 600 000 vojakov a 7 000 000 civilistov, zranených bolo vyše 20 000 000. Zomierali najmä vojaci, často veľmi mladí. Keď si všimneme pamätníky z vojen, u nás v prvej je omnoho viac padlých. Materiálne škody boli obrovské a azda ešte väčšie boli škody na ľudskej psychike najmä mladej generácie (vo vojne bojoval napríklad aj mladý Adolf Hitler, strojca druhej svetovej vojny.

Aj k dobrej veci stačí niekedy málo. Z malého zrniečka – kolektívu apoštolov vzišla obrovská cirkev. Predpovedal to Pán Ježiš dnešným podobenstvom: „Nebeské kráľovstvo sa podobá horčičnému zrnku, ktoré človek vzal a zasial na svojej roli. Ono je síce najmenšie zo všetkých semien, ale keď vyrastie, je väčšie než ostatné byliny a je z neho strom, takže prilietajú nebeské vtáky a hniezdia na jeho konároch.“

Všetci sa musíme spojiť pre dobrý cieľ! Poznáte rozprávku o Dedkovi a repke. Ťahá dedko, babka, psík i mačka. Až musí prísť myška. Zmysel?

Mali by sa zjednotiť nepriatelia. Morózni starci (kdežeby mocný muž požiadal ženu o pomoc), pes s mačkou, mačka s myškou. Zmierenie v požiadaní – spolupráci.

Takto prekvasíme okolie, a neváhajme povedať, i svet. To je to tajomstvo zrnka dobra. Horčičné zrnko je malé slabé, ale vyrastie vo veľký ker, či strom.

A ešte jedno je potrebné!
Na stretnutí s mládežou sme hovorili o vplyve marxizmu (najsilnejší myšlienkový prúd XX. storočia) na modlitbu. Odstránil modlitbu. Človek to zvládne, ľudstvo má silu... Potom dopadne ako Jeremiášov opasok (1. čítanie). Jeremiáš urobil prorocké znamenie. Odložil opasok – v tom čase to bol symbol prestíže a mužnosti. Čo sa stalo? Ale opasok tak spráchnivel, že nebol na nič. Tento symbolický úkon chce poukázať na to, že národ i jednotlivec sú bez Božej pomoci slabí – spráchnivejú a je potrebná pomoc Božia, modlitba.

Kresťan by mal spojiť svoje úsilie so všetkými ľuďmi "dobej vôle" a s modlitbou – prosbou o pomoc Všemohúceho. Tak to robil Pán Ježiš i apoštoli, i všetci čo urobili veľa dobra vo svete.

Máme tu česť troškou sa pričiniť o dobro.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 30.8. 2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.