Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 7, 1-11, Mt 13, 24-30

Keď niekedy večer volám známym, zvyknú povedať: Pozerám, idem pozerať správy...

A tak majú „na dlani“ rôzne tragédie a katastrofy a ak pozerajú Kriminoviny, tak i zločiny - tie niekedy i v správach. Tak sa dozvedáme o požiaroch, haváriách, záplavách, činnosti sopky, výbuchoch bômb i ľudského hnevu...

Mnohé tieto bolestné udalosti vznikajú pomaly. Požiar je z malého ohníka, záplavy sa dlho pripravujú v oblakoch z vodných pár, láva sa zhromažďuje v útrobách zeme, bomby dlho plánujú a zhotovujú. Aj hnev sa zhromažďuje v ľudskom srdci - tak ako kúkoľ pomaly rastie.

Najhoršie je , že niekedy nevieme či to ide k dobrému, alebo zlému. Odborníci hovoria, že aj tie prírodné katastrofy patria k vývoju zeme. Keby v minulosti neboli, nebol by tu život.

Tak je to aj s energiou v človekovi... Môže byť využitá na dobro i zlo! Preto Pán hovorí: Nechajte oboje rásť až do žatvy.

Energiu a silu prírody vo veľkej miere musíme nechať na Tvorcu. Aj keď v mnohých veciach môžeme s nim spolupracovať.

Ako je to s našou energiou? Dôležite je nasmerovanie a korigovanie! Preto je potreba bdenia nad sebou. Potrebujeme sa poznať. Preto si každý večer spytujeme svedomie. Analyzujeme pohnútky. Pýtame sa: Prečo som tak konal, prečo som sa namrzel, prečo som zostal z toho smutný, prečo my chytila žiarlivosť, alebo závisť, hnev... Čo je to vo mne...? A nasleduje modlitba, aby som to zvládol, prípadne i spoveď, aby som sa nasmeroval k dobru.

Pozrime sa ako môže rásť zlo v človekovi. Starec na smrteľnej posteli nechce ísť na svätú spoveď a tak veľmi by ju potreboval už dávno. Počas bojov ide k domu s odistenou zbraňou, sleduje každý pohyb. Za oknom podozrivý pohyb. Vidí niekoho s granátom v ruke. Vystrelil. Spadne dieťa s chlebom v ruke. (Príď Duchu lásky, J. Jurko)

Čo zapríčinila vojna, vypätie... Nemusel prežiť život v alkohole, byť hrubým. Mal sa dať na pokánie. Vytrhať kúkoľ zo svojho srdca. Čo všetko máme my vo svojich srdciach!

Vieme čo mal robiť. Vieme čo máme robiť my?!

Turzovka, 28.7.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.