Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 3, 13-20 Mt 11, 28-30 

Niečo zo života Platóna:

Hostil niekoľko priateľov v izbe, v ktorej mal pekné kreslá. Keď vošiel jeden z jeho návštevníkov ako obvykle extravagantný, neupravený, vyskočil na kreslá a vykrikoval: Šliapem po Platónovej pýche. On odpovedal: Áno, ale s väčšou pýchou priateľu. Mohli by sme asi aj dodať – so závisťou.

Pán Ježiš nám dnes odkázal: učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom. Kto bol pokornejší v úvodnom príbehu? Vychádza nám to na Platóna. Ale to je iba hádanie. Ježiš hovoril o pokore srdca. Nie ako sa kto javí navonok, aj keď pokora srdca sa prejavuje navonok. Klaďme si v tejto problematike presnejšie otázku: Kto mal pokornejšie srdce? Kedy máme my pokorné srdce?

Skúsme sa testovať na základe príbehu filozofov. Platón mal určitý prepych. Ak na tom nelipol, mal štandard a nie na úkor iných, ale preto aby sa tam dobre cítili jeho priatelia, nemusel byť vôbec nadutý a pyšný. Možno ten extravagantný, chudobný (možno navonok) kolega, mohol mať v srdci viac pýchy ako Platón.

Pokorné srdce má ten, kto má v duši pokoj. Preto Pán Ježiš povedal: nájdete odpočinok pre svoju dušu. Zas podobne pokračujme v analýze: Ktorý z týchto dvoch filozofov mal v duši pokoj?

Pokore srdca sa musíme ucíť. A to je nakoniec výzva Pána Ježiša. Vidíme to v živote sv. Faustiny. Píše o tom ako veľmi ju bolelo a musela sa obetovať, že nemohla prejaviť city k Ježišovi, ktorý sa jej zjavoval, pri spoločných modlitbách. Pánu Ježišovi sa to páčilo, že ostala „normálna“. Ničím nevybočovala z normálneho života sestier. Svoje zjavenia napísala až z poslušnosti k spovedníkovi. Niečo podobne badáme aj u sv. Margity z Alacoque, ktorú považovali sestry za veľmi „nešikovnú.

Pokora srdca je v srdci!

Turzovka, 19.7.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.