Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 1 Kr 21, 1-16, Mt 5, 38-42  

Odborný motoristický článok tvrdí: Terénne vozy sú nebezpečné z dvoch pohľadov.

V prípade zrážky sú hrozbou pre menšie. Nebezpečné sú pre posádku v terénnom aute v prípade nárazu na tvrdú prekážku, lebo majú veľkú váhu a preto je aj tvrdý naraz. V psychickej sfére je to podobne. Hnevlivosť a podráždenosť vyvolávajú reakciu po ktorej nasleduje veľký konflikt. Čim ťažší hnev, tým tvrdší naraz.

Je samozrejme, že nedráždime nebezpečné zvieratá. Ale máme ustupovať? Veď je tu zároveň princíp spravodlivosti v spoločnosti. Starým – Izraelu to tak bolo povedané. Je potrebné zachovať spravodlivosť. Platilo zo známe: Oko za oko, zub za zub. Odozva toho sa mi zdá v našej ľudovej múdrosti: Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva. Teda: Ty tvrdo, aj ja tvrdo.

Držal sa toho aj Nabot (1. čítanie) – videli sme ako dopadol. Predstavte si, žeby bol evanjeliový! Ani to nemusel, veď Achab mu povedal: Daj mi svoju vinicu, urobím si z nej zeleninovú záhradu, lebo je hneď vedľa môjho domu. Dám ti za ňu lepšiu vinicu alebo, ak ti bude lepšie vyhovovať, dám ti za ňu v striebre, čo je hodna. Prečo by nevymenil? Pozor! To nechcem ospravedlňovať Achaba a najmä Jezabel (zdá sa, že podľa nej dostali meno Ježibaby v našich rozprávkach).

Pán Ježiš hovorí: Neodporujte zlému. Ako paralyzovať zlo? Ako sa mu postaviť? Vieme, že voda prevalí aj hrádzu. Vyleje sa na piesok – ten ju pohltí.

Pekne to vysvetľujú Podobenstva otcov: Cédre hovoria rúžovému kru: Prečo vás vietor nezničí a nás áno. Nás, hoci sme veľké vietor vyvráti aj s koreňom. Ružový ker: Vietor nás tlačí na jednu, či druhú stranu. My sa mu čiastočne podvolíme. A práve preto sa nezlomíme. Vy vzdorujete vetru a to je pre vás osudné.

Mudrc dodáva. Treba uhnúť zúrivému. Nechať ho vyzúriť. Tak sa nedáme vyprovokovať k zlým skutkom.

Máme len ustupovať? Iste nie! Rodičia by takto rozmaznali detí.

Otec šiel na ihrisko so svojim chlapcom. Pridali sa ostatní a hrali sa. Syn videl, že nie je tam hviezda, začne usedavo plakať až sa "zanášal". Otec si ho nevšíma, on pridáva. Bol som zvedavý kto povolí. Otec ustúpil, dal mu loptu. Špunt bol víťaz, mal loptu, viac chlapcov nemohlo hrať, pokazil radosť viacerým deťom. Odborníci hovoria, takým deťom nesmú rodičia ustúpiť za žiadnu cenu. Tak je to aj v spoločnosti, polícia, súdnictvo, armáda musí byť pevná. Žeby toto bolo už neevanjeliové?

Asi nie. Aj Pán Ježiš sa u Ananiáša sa bráni, keď ho sluha udrie. Ježiš mu hovorí: "Ak som zle povedal, dokáž, čo bolo zlé, ale ak dobre, prečo ma biješ?!" (Jn 18:23).

Každopádne, nemôžeme zlo odstraňovať ďalším zlom. Prosme Ducha svätého o dar múdrosti.

Turzovka, 18.6.2018