Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Júd 17. 20b-25, Mk 11, 27-33  

Na začiatku tohto roka som hovoril o asertivite.

Viď: http://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1566-piatok-1-tyzdna-4

Dnes sa k tejto téme vraciam, lebo – podľa mňa - nám túto vlastnosť priblížil Pán Ježiš. Ježiša sa po vyčistení chrámu veľkňazi, zákonníci a starší pýtali: „Akou mocou toto robíš? Alebo kto ti dal moc, aby si to robil?“ Ježiš im povedal: „Aj ja sa vás na niečo spýtam. Odpovedzte mi, potom vám poviem, akou mocou toto robím. Jánov krst bol z neba, či od ľudí? Odpovedzte mi!“ Ježiš im neodpovedal. Odvetil: „Ani ja vám nepoviem, akou mocou toto robím.“

Pred rokmi som v Rádiu Lumen viedol reláciu Duchovný obzor. Raz do mesiaca sme celú reláciu venovali otázkam poslucháčov. Našiel som poznámky na túto tému. Poslucháčov zaujímali odpovede aj na tieto otázky:

Peter – stály poslucháč a dopisovateľ sa pýtal: Viem, že keď niekomu požičiam (peniaze a iné veci), že mi to nevráti. Mám požičať aj nabudúce? Keď mu do očí poviem, že nepožičiam, môže byť aj konflikt – hnev. Keď poviem, že nemám, klamem – mám hriech?

Ekonóm V. S.: Celý deň som ubehaný, sotva stojím na nohách a dôjde kolegyňa aby som jej niečo vysvetlil. A nie je to dôležité.

Poslucháč z B. Bystrice: Príde za mnou spolužiak a rozpráva o filmoch. Ja som unavený, mám mu to dať najavo?

Pani z Popradu: Keď som doma a mám veľa práce, práve vtedy ma veľmi ruší návšteva susedky, ktorá nepozná mieru.

14 ročný chlapec z Oravy: Mám dávať opisovať úlohy? Je to kresťanské?

Stála poslucháčka Milena: Suseda sa ma často pýta na kdečo. Nemôžem jej všetko povedať. Vyhováram sa. Je to klamstvo?

Pani Renáta: V súčasnosti sa pripravujem na sedenie zážitkových kurzov s témou: Poznaj sám seba, sebapozorovanie, sebapresadenie, komunikácia, asertivita, životný cieľ... Keďže nás oddeľuje diaľka, rada by som si vypočula Vaše názory. Prečo je škodlivá túžba páčiť sa ľuďom?

Na odpovede by sme potrebovali možno toľko času ako som mal k dispozícii v Duchovnom obzore. A „Nie som mladý, aby som vedel odpovedať na všetky otázky“ (Ing. Aleš Opatrný). Domnievam sa, že premyslenie dnešného evanjelia spojené s úprimnou túžbou (modlitbou) nasledovať Krista, nám dá dostatočné svetlo. Ježiš neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť, a dnes farizejom a zákonníkom poslúžil aj keď im neodpovedal.

Turzovka, 2.6.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.