Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn. 3, 9-15.20, Sk 1, 12-14, Jn 19, 25-34

Pred rokmi sa stal „listonošom“ ako to na dedine volali, jeden mladík, suverénny fešák.

Keď dostal prácu, ktorú len tak ľahko nebolo možne dostať a uniformu, nikto mu nebol roveň. Bol až drzo suverénny. Raz si robil žart z babky. Odkázal jej, že má na pošte balík, ona sa chudera dokrivkala z lazov a keď mu to vyčítala, on sa jej vysmial. Dcéra tejto babky ho našla keď bol práve v krčme a keď videla jeho cynizmus udrela ho po tvári. On si z toho veľa nerobil. Niekto to však povedal poštárovej matke a keď on prišiel domov matka bola uplakaná. Až vtedy listonoš vstúpil do seba. Povedal si: Čo som to ja zač, že musí matka pre mňa plakať. Bol to začiatok jeho životnej nápravy.

Dnes si pripomíname Máriu Matku Cirkvi. Skúsime odpovedať čo robiť, aby naše matky nemuseli plakať. Nechcem, aby tento môj príhovor vyznel gýčovo, ako tie rôzne zjavenia sa plačúcej Panny Márie. Najskôr pouvažujme ako je pre nás Panny Mária duchovnou matkou a čo to pre nás môže znamenať.

Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, vydala z príležitosti vyhlásenia tejto spomienky dekrét kde okrem iného čítame: „Najvyšší veľkňaz František pozorne uvážil nakoľko môže povýšenie tejto úcty podporiť rast zmyslu pre materstvo Cirkvi v pastieroch, v zasvätených a vo veriacich, ako tiež pravú mariánsku úctu,... Toto slávenie nám pomôže pamätať na to, že kresťanský život k rastu potrebuje byť zakotvený v tajomstve Kríža, v obete Krista v eucharistickej hostine, v obetujúcej sa Panne, Matke Vykupiteľa a vykúpených.“

Vyplýva mi z toho, že ak chceme správne formovať svoj život a nespôsobovať iným bolesť potrebujeme mať správnu mariánsku úctu, aby sme nasledovali obetujúceho sa Krista po vzore jeho Matky Márie.

Máriin život bola obeta pre Ježiša a potom pre Cirkev. Jej obeta bola zavŕšená pod krížom: Keď Ježiš uzrel matku a pri nej učeníka, ktorého miloval, povedal matke: „Žena, hľa, tvoj syn!“ Potom povedal učeníkovi: „Hľa, tvoja matka!“ A od tej hodiny si ju učeník vzal k sebe.

Máriina obeta pokračuje aj v prospech učeníkov, nasledovníkov jej Syna. Skutky apoštolov (1. čítanie) uvádzajú: Títo všetci jednomyseľne zotrvávali na modlitbách spolu so ženami, s Ježišovou matkou Máriou... Mária je aj v našom strede ako pozorná milujúca matka.

Nám sa však môže zdať, že sila matkinej prítomnosti, či už reálnej, alebo v spomienkach nie je nejako zvlášť silná. Môže to tak byť. Matky strácajú v našej spoločnosti úctu. Je preto sympatické, že aj silní muži vedia s veľkou jemnosťou oceniť svoju matku a s citovou dojemnosťou sa priznať k láske voči nej. Jeden príklad za všetky z knihy Dejiny spásy:

Na známych pretekoch Giro de Italia zažiaril Matto Grosso, ináč podpriemerný pretekár, ktorý prišiel do jednej dedinky z niekoľko minútovým náskokom. Vysvetlenie novinárom ako to dosiahol bolo jednoduché: Je to predsa moja rodná dedina a čakal ma tam matka. Myšlienka na ňu ma pohýnala a dodávala sily. Preto nečudo, že Matto Grosso zoskočil z bicykla a pobozkal svoju matku.

Trochu sme už, milí čitatelia, hovorili o bolesti matky. Myslím, že najväčšia je vtedy, ak sa im dieťa stratí. Ta strata je bolestnejšia ak ide o stratu v morálnej oblasti. Ak sa dieťa spreneverí ich morálnym a etickým zásadám. Ak dieťa duchovne zomrie je to pre matku bolestnejšie ako telesná smrť. Preto nik tak nevie čakať márnotratné dieťa ako matka. A nikto tak v tento deň nepoteší svoju matku, i našu spoločnú Matku Máriu, ako vtedy, ak sa navráti k tomu dobrému čo nás učili naše matky a k čomu nás povzbudzuje Panna Mária Matky Cirkvi.

Turzovka, 21.5.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.