Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 28, 16-20. 30-3, Jn 21, 20-25 

V človeku je akoby zakódovaná starostlivosť o iných, všímanie si iných.

Samozrejme nie vždy je to vhodné a aj morálne dobré - myslím na všimanie si iných. Pred troma rokmi som tu hovoril skôr o negatívach tejto vlastnosti (aj keď z iného pohľadu). Poďme dnes na pozitíva.

Už v detstve sa zvyknú starší súrodenci starať o mladších. Ak sú deti správne pripravované na narodenie nového súrodenca, zvyknú si ho obľúbiť (vyhnú sa i žiarlivosti) a starajú sa o neho. Privedú ho s hrdosťou medzi kamarátov a chránia ho. A vidieť to nielen u dievčat (čo býva bežnejšie), ale i u chlapcov. Tým sa predíde aj šikanovaniu. Takéto detí sa zvyknú zastať nielen súrodencov, ale aj slabších a odstrkovaných.

Ak takto formované deti vyrastú, zvyknú si túto dobrú vlastnosť zachovať i v dospelosti.

Apoštoli boli formovaní Ježišom a vieme, že ich často musel pokarhať a učiť ich aby mali správny postoj k iným. Tí čo sa predbiehali kto je z nich prvý, pri poslednej večeri na Ježišove vyjadrenie: "Veru, hovorím vám: Jeden z vás ma zradí" (Mt 26,21) neotáčajú sa na Judáša, ale skúmajú seba. Pritom veľmi osmutneli a začali sa ho jeden po druhom vypytovať: "Som to ja, Pane?" (Mt 26,22)

Evidentná je zmena i na Petrovi. Potom ako Pán splní Petrovi prísľub a urobí ho skalou na ktorej postaví svoju Cirkev a poverí ho vykonávaním tejto služby slovami Peter sa pýta: Pane, a čo bude s týmto? Badať u neho, že sa neteší z vyznačenia, lebo to nesporne pre neho bolo, ale chce „potiahnuť“ i Jána.

Všimli ste si to? Nemyslí na to aký je dôležitý, veľký. Všíma si Jána. To je úžasná zmena.

Skúsme loviť v pamäti, ako sme vnímali keď nás niekto pochválil, uznal, poďakoval. Ako nám to dobre robilo.

Miništrovať som začal ako prvák a pamätám si aký som bol vystrašený keď som prišiel medzi tých veľkých, ktorý sa už vedeli obliecť, prenášať knihu, podávať ampulky (tak sme to volali) nevyliať a nerozbiť ich. V sakristii sa cítili ako doma a boli tam suverénni. Všimol si ma tam jeden starší, pomohol mi obliecť sa, keď sme kľačali ukázal mi, aby som si potiahol z piat sukňu, aby som si ju nepristúpil a nepadol dozadu, alebo mi na hanbu nespadla (čo sa stavalo). Vždy keď bol v sakristii som sa cítil isto.

Všímať si iných, byť k nim pozorný, ochotný pomôcť, je známkou zrelého človeka.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 19.5.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.