Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 25, 13-21, Jn 21, 15-19

Sú indiskrétne otázky:

Koľko máš rokov? Koľko zarábaš? Koľko stalo to tvoje auto? Koľko vážiš?...

Medzi ne patrí podľa mňa aj otázka: Miluješ má? Predstavte si, žeby ste takúto otázku dali napríklad niekomu, komu ste nesympatickí, alebo ľahostajní... To by bol trapas.

Táto otázka, dokonca trojnásobná, nebola príjemná ani Petrovi. Pán Ježiš to určite vnímal, veď evanjelista Ján (ktorý tam bol prítomný) poznamenal: Petra zarmútilo, že sa ho tretí raz spýtal: „Máš ma rád?“. Prečo kládol túto otázku? Veď Ježiš vedel aj odpoveď, tak ako vedel, že ho trikrát zaprie. Niektorí hovoria, že preto, aby dal Petrovi možnosť rehabilitovať sa za trojnásobné zlyhanie. Možno aj preto, že Pán Ježiš má právo pýtať sa na to aj nás – veď preto sa tieto slová zachovali v evanjeliu.

Je nám trápna táto otázka a odpoveď na ňu? Nemusí. Láska k Ježišovi nie je citové splanutie a na túto otázku sa neodpovedá v máji pod rozkvitnutým stromom. Na túto otázku sa odpovedá čnosťou zmužilosti. Aby neboli ženy diskriminované Katechizmus Katolíckej cirkvi (KKC) čnosť zmužilosti (tak sa predtým volala), nazýva mravná sila. V čísle textu 1808 píše: Mravná sila je morálna čnosť, ktorá zabezpečuje nepoddajnosť v ťažkostiach a vytrvalosť v úsilí o dobro. Posilňuje predsavzatie odolávať pokušeniam a prekonávať ťažkosti v morálnom živote. Čnosť mravnej sily dáva schopnosť premáhať strach, a to aj strach zo smrti, a čeliť skúškam a prenasledovaniam. Robí človeka schopným ísť až tak ďaleko, že sa zriekne vlastného života a obetuje ho na obranu spravodlivej veci. „Moja sila a chvála je Pán“ (Ž118,14). „Vo svete máte súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet“ (Jn 16,33).

Preto Pán Ježiš po Petrovom vyznaní vyhlasuje: Veru, veru, hovorím ti: Keď si bol mladší, sám si sa opásal a chodil si, kade si chcel. Ale keď zostarneš, vystrieš ruky, iný ťa opáše a povedie, kam nechceš.“ To povedal, aby naznačil, akou smrťou oslávi Boha. Ako to povedal, vyzval ho: „Poď za mnou!“ Ako a kde išiel Peter za Ježišom? Nešiel za nim do neba, ale si to tu riadne odpracoval. Citovaný text KKC na neho úplne pasuje. Rovnako na Pavla, ktorý ide kvôli Ježišovi až pred cisára (prvé čítanie).

Turzovka, 18.5.2018