Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ján sa narodil okolo roku 1350 v Pomuku južne od Plzne.

Roku 1380 sa stáva kňazom, neskôr farárom kostola sv. Havla v Prahe a roku 1389 generálnym vikárom pražského arcibiskupa Jána z Jenštejna. Pretože hájil práva Cirkvi a jej slobodu proti kráľovi Václavovi IV., ako aj pre verné za­chovanie spovedného tajomstva, bol umučený a hodený z mosta do Vltavy. Stalo sa to 20. marca 1393. Je uctievaný ako mučeník spovedného tajomstva.

HOVORÍ VLTAVA

«Ak vás svet nenávidí, vedzte, že mňa nenávidel skôr o vás. Keby ste boli z tohto sveta, svet by miloval čo je jeho, ale že nie ste z tohto sveta, lež ja som si vás volil zo sveta, preto vás svet nenávidí..., to všetko vám budú robiť pre moje meno...» (Jn 15,18-21).

Keby učený kňaz, doktor cirkevného práva, ale súčasne i svätý, Ján z Nepomuku, generálny vikár arcibiskupa Jána z Jenštejna, nebol vrúcne miloval Krista, nemusel by poznať vlny Vltavy. Nebol by sa však iste tešil tej sláve, ktorej sa teší dnes v nebi. Veď stačilo sa podvoliť rozmarom kráľa Václava IV. (1387-1419).

Čo to bol za rozmar, ktorý ho vohnal do Vltavy?

Kráľ si chcel uľaviť vo svedomí. Upodozrieval manželku z nevery, lebo sám žil v nevere. Dôkazy nemal, tak si ich údajne chcel vymôcť. Jeden jediný ich musí vedieť, a to je spovedník. Kráľovná sa zavše spovedala u Jána, generálneho vikára. Okrem toho Ján, ako generálny vikár mal odvahu brániť práva Cirkvi aj proti zámerom kráľovým. Kráľ si našiel vhodnú príležitosť, aby sa vypomstil

V pomste ho dal zatknúť a priviesť na Hrad s viacerými duchovnými. A dal ich mučiť. Kráľ sa osobne zúčastnil na mučení svätého Jána. Horiacimi fakľami pomáhal spaľovať jeho telo, bil a kopal zmučené telo a nakoniec ho dal zhodiť do Vltavy. Telo vylovili 17. apríla.

Intenzita v poznaní je intenzita viery. Aká viera, také osvedčenie, lebo taká je naša láska. My ťa málo poznáme, preto slabo veríme, a preto sa neosvedčujeme ani ako sved­kovia viery a lásky.

Poznám iba jeden liek na túto malátnosť: späť k pa­nenskej Matke pod kríž! Ona je «blahoslavená, lebo uve­rila!» Ona nám môže vyprosiť milosť viac ťa poznať, silnejšie v teba veriť, veľkorysejšie ťa dosvedčovať a mi­lovať...

Za brata Jána z Nepomuku prehovorila Vltava.

A za nás? Nech hovoria naše závody, naše úrady, ministerstvá, školy, nemocnice, ústavy, naše farnosti: «Aj my sme pokolenie martýrov!»

KONÁM

Časté úkony viery, nádeje, lásky. Osvedčenie v praxi!

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými