Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 20, 17-27, Jn 17, 1-11a  

Práve prebiehajú majstrovstva sveta v hokeji.

Pri tej príležitosti dávajú ukážky hokeja z minulosti. Keď porovnáte hru hokejistov v tomto čase s hokejom spred rokmi, badáme veľký rozdiel. Markantný je v rýchlosti a napadaní súpera. Dnešní hokejisti (badať to aj v iných športoch) sú neustále atakovaní. Od reportérov a znalcov počúvame, aj nám to zo záznamu ukazujú: Bránil nedôsledne, bránil len tieňovo, nenapadal súpera, nedotiahol to dôsledne do konca, robil oblúk, nešprintoval... Obdivujeme zároveň útočníkov, ktorí majú stále puk pred očami, aj faulovaní, kroščekovaní, padajúci ešte vsunú puk do siete... Sú vytrvalí, doťahujú akciu do konca.

Spomínané hovorí o kumšte športovcov a tieto vlastnosti, ako je vytrvalosť, húževnatosť, doťahovanie veci do konca sú známkou aj veľkých osobnosti. Platí to aj v náboženskom živote.

Je to zrejme z dnešného Božieho slova. V prvom čítaní počúvame od Pavla ako na konci svoje služby v Efeze hovorí: „Vy viete, ako som bol s vami celý čas od prvého dňa, čo som vkročil do Ázie; ako som slúžil Pánovi so všetkou pokorou v slzách a skúškach, ktoré na mňa doliehali z úkladov Židov; ako som nezanedbal zvestovať vám všetko užitočné a učil som vás verejne i po domoch; ako som zaprisahával Židov aj Grékov, že sa majú obrátiť k Bohu a uveriť v nášho Pána Ježiša.

Všetko robil s veľkým nasadením napriek tomu, že bol „faulovaný“. Ide ďalej aj keď vie, že ho očakávajú okovy a súženie. Život si však veľmi necení, len aby dokončil svoj beh a službu, ktorú dostal od Pána Ježiša: svedčiť o evanjeliu Božej milosti.

Preto môže smelo vyhlásiť: Preto vám v dnešný deň dosvedčujem, že som čistý od krvi všetkých, lebo som neušiel bez toho, že by som vám nezvestoval Božiu vôľu celú.“ „Šliape“ do posledku s najväčším nasadením.

Dôsledne nasleduje svojho Majstra, ktorý v testamentárnej reči hovorí svojmu a nášmu Otcovi: Ja som ťa oslávil na zemi: dokončil som dielo, ktoré si mi dal vykonať.

Vidíme, že v športe je badateľný posun k dôslednému zaangažovaniu sa všetkých síl a schopnosti. Je to tak aj v spoločenskom živote? Mne sa nezdá, samozrejme okrem biznisu! Je to tak aj v našom osobnom živote v nasadení sa za Cirkev, Božie slovo, Ježiša? Odpoveď nechám na každého z vás.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 15.5.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.