Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dnes slávi Cirkev dvoch apoštolov.

Filip, takisto ako apoštoli Peter a Ondrej, pochádzal Betsaidy na brehu Genezaretského jazera. Bol jeden z prvý čo nasledovali Pána Ježiša. Ján ho vo svojom evanjeliu viac ráz spomína (Jn 1,43; 6,5; 12,21; 14,7). Hlásal evanjelium v Malej Ázii, v dnešnom stredozápadom Turecku: Tu zomrel mučeníckou smrťou v meste Hierapoli.

Jakub bol synom Alfeja a bratancom Ježišovým. Volá sa aj Jakub Mladší na rozdiel od Jakuba Staršieho, ktorý bratom sv. Jána evanjelistu. Sv. Pavol ho nazýva: stĺp Cirkvi. Bol prvým jeruzalemským biskupom a mal veľkú autoritu. Napísal jeden zo siedmich apoštolských listov, ktoré patria do Písma svätého Nového zákona. Židia ho roku 62 zhodili z hradby jeruzalemského chrámu a dobyli ho kameňmi a kyjakom.

PRIŠLI A DOSVEDČILI...

Filipovi stačilo krátke Ježišovo pozvanie: — Poď za mnou!

Asi bol sangvinickej povahy, lebo ohromnú radosť z Majstrovho pozvania nemohol uzavrieť do seba. Vyhľadal si kamaráta Natanaela a zverboval ho do spoločenstva apoštolov. Pán ho mal rád; jeho sa pýtal, či nemajú chleba keď mienil urobiť zázrak rozmnoženia chleba. Jemu adresoval slová pri Poslednej večeri: «Taký dlhý čas som už medzi vami, a ty ma stále nepoznáš, Filip? »

Filip si to dobre zapamätal. Keď prežil ohnivé Turíce šiel svetom, aby hlásal: Videl som Boha! Boží Syn je isté, ten istý, čo Boh na nebi!

Vo Frýgii, v Malej Ázii, strháva pohanov, ako strhol prvého kamaráta Natanaela. Mesto Hierapolis patrí Kristovi, ako mu patril on a Natanael. Tá malá hŕstka satanových stúpencov zúri a vypomstí sa mu pribitím na kríž, a na kríži ukameňovaním.

Čo na tom? Pán Ježiš - Majster ho zavolal. On prišiel dosvedčil: Ježiš Kristus je s Bohom Otcom zajedno! On to povedal. Umieram za túto Božiu pravdu!

A Jakub?

Volali ho aj Mladší. Jeho otec Alfej Kleopas a matka Mária boli príbuzní s Pannou Máriou, Matkou Pánovou. Ako všetci Nazaretčania, tak i Jakub bol rezervovaný voči Pánu Ježišovi, keď vystúpil ako «majúci moc», na ktorom spočinul duch Pánov a ktorý prišiel hlásať Posolstvo. V zbore apoštolov zvlášť nevystupuje, Pán ho ako príbuzného zvlášť nevyznamenáva.

Tento Jakub, vážny a hádam skôr zdržanlivý ako všetko skúmajúci, sa po ukrižovaní Pána stáva smelým, nebojác­nym! On si dovolí ostať a viesť jeruzalemskú Cirkev. On si dovolí vkročiť do osieho hniezda; veď veľkňazi nenenávideli všetkých, ktorí sa hlásili k Ježišovi Kristovi. Pavol ho nazýva «Oporným stĺpom!» (porov. Gal 2,9).

Pomaly získava aj nepriateľov, lebo neopovrhoval židovskou tradíciou a zvykmi. Keď však na Jeruzalemskom sneme svätý Pavol bráni kresťanov z pohanstva, tento je­ruzalemský patriarcha otvára brány Cirkvi dokorán pre celý svet. Postaví sa na stranu Pavla.

Svätý Jakub vynikal mimoriadnou horlivosťou v mod­litbe. Tradícia nám zachovala, že od dlhého kľačania mal kolená stvrdnuté ako ťava. Veriacim zdôrazňoval činorodú lásku. Azda už pred Jeruzalemským snemom (okolo r. 49) Napísal svojim súkmeňovcom list, v ktorom zdôrazňuje, že «viera bez skutkov je mŕtva».

To nemohlo zniesť knieža temnosti! Práve na Veľkú r. 62 rozzúrili sa niektorí proti svätému apoštolovi a v zlosti zhodili ho z cimburia chrámu, potom kameňovali a nakoniec dobili kyjakom.

I Filip i Jakub prišli na prvé Majstrovo: Poď... Prišli a dosvedčili, že ten, ktorý ich pozval, bol naozaj tým za koho sa vyhlásil: bol Synom Božím!

Pane Ježišu, nás si tiež pozval milosťou svätého krstu k viere. Sme tu, kresťania veku dvetisíc! Dostali sme dar tej istej viery, za ktorú umierali svätí apoštolovia, prišli a dosvedčili...!

Prosím pokorne pre tvoju Matku Máriu, Matku Cirkvi, daj i nám milosť svedčiť! Svedčiť životom, že sme Kristovi!

Pane, ďakujem!

ROZHODNUTIE

Ako včera i dnes zbožne: «Verím v Boha...» Ak som povolaný do jeho služby alebo žijem v spoločenstve zasvätených obnovím svoje sľuby.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.