Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 Sk 11, 19-26, Jn 10,22-30 

Nie som skúsený ovocinár a preto, keď som chcel orezať suché konáriky, musel som počkať kým strom začal pučať.

A vtedy každý spozná suchý konárik, lebo žijúce rastie.

Žijúce rastie – aj v duchovnej oblasti. Perfektne to potvrdzujú Skutky apoštolov, ktoré v tomto veľkonočnom období čítame. A vidno to aj na dnešnom úryvku: Tí, čo sa rozpŕchli pred súžením, ktoré nastalo za Štefana... keď prišli do Antiochie, hovorili aj Helenistom a zvestovali im Pána Ježiša. Pánova ruka bola s nimi a veľa ich uverilo a obrátilo sa k Pánovi. Badať tu niečo nové. Slovo Božie už nehlásali iba Židom, ale aj Helenistom.

Slovo Božie sa nedalo udržať, služba evanjeliu potrebovala ďalších robotníkov. Preto materská jeruzalemská cirkev vyslala do Antiochie Barnabáša. Keď ta prišiel a videl Božiu milosť, zaradoval sa a povzbudzoval všetkých, aby vytrvali v Pánovi, ako si zaumienili v srdci. Aj to bolo málo. Barnabáš preto odišiel do Tarzu vyhľadať Šavla. Keď ho našiel, priviedol ho do Antiochie. Celý rok pobudli v tamojšej cirkvi a učili početný zástup.

Božie slovo sa nedalo udržať. Tu mi napadá čo hovorieval jeden skúsený gazda v mojej prvej farnosti: Po Michalovi nebude tráva rásť ani keby si ju kliešťami vyťahoval, po Jurajovi (ktorého dnes slávime) rastie aj keby si ju kladivkom zatĺkal. Božie slovo sa po zoslaní Ducha svätého nedalo zatĺcť! Nasledovníkov Pána Ježiša v začali aj pohania vnímať a prvý raz ich nazvali kresťanmi. To meno máme aj my.

Sme kresťanmi. Patríme Ježišovi, ktorý nám dnes povedal: Moje ovce počúvajú môj hlas, ja ich poznám a ony idú za mnou. Ja im dávam večný život. Nezahynú nikdy a nik mi ich nevytrhne z ruky.

Tu musí už nasledovať otázka. Žijeme? Ak áno, tak duchovne rastieme, šírime sa.

Turzovka, 24.4.2018