Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 8,26-36. 38-40 Jn 6, 44-51

Človek je zaujímavá bytosť.

Je ťahaný nadol i nahor (viď prvý link). Chcel by byť dobrý a je veľakrát zlý. Z toho plynie nespokojnosť, ale zároveň je plný sebaistoty... Je rozdelený na muža a ženu, čo sú úplne iné svety.

Podobne to vnímame i na ceste viery. Vieme, že máme dôverovať Bohu, ale vieme, že sa musíme spoliehať i na svoje sily (ktoré máme od Boha). Samotná viera je dar, ale vieme, že sa musíme u ňu starať, dokonca niekedy o ňu akoby bojovať.

Dnes sme počuli: Nik nemôže prísť ku mne, ak ho nepritiahne Otec, ktorý ma poslal. V prvom čítaní sme to videli v praxi. Pánov anjel povedal Filipovi: „Vstaň a choď na juh k ceste, čo vedie z Jeruzalema do Gazy.“ On vstal a šiel. Tu videl Etiópčana, eunucha a veľmoža etiópskej kráľovnej Kandaky, správcu všetkých jej pokladov, ktorý sa prišiel do Jeruzalema pokloniť Bohu. Boh natoľko pritiahol Etiópčana, že s Filipom zostúpili do vody a pokrstil ho.

Kde je potom naša úloha a zodpovednosť vo viere? Nemôže sa niekto vyhovárať: Mňa nepritiahol Boh?! Pán Ježiš nám na to odkázal: U Prorokov je napísané: ‚Všetkých bude učiť sám Boh.‘ Teda všetkých učí a priťahuje Boh.

Čo je teda našou úlohou v oblasti viery?

Nechať sa učiť. Všimnime si eunucha. Hoci bol pohan prišiel do Jeruzalema pokloniť Bohu. Teda hľadal Boha. Nechal sa učiť od Boha. Keď Filip pribehol a počul, že číta proroka Izaiáša. Ďalej nechal sa poučiť. Na otázku Filipa: „A aj rozumieš, čo čítaš?“

On odvetil: „Ako by som mohol, keď mi to nik nevysvetlí?“ A poprosil Filipa, aby nastúpil a sadol si vedľa neho. Tu Filip otvoril ústa a počnúc týmto miestom z Písma, zvestoval mu Ježiša.

Eunuch hľadal Boha, modlil sa k nemu, čítal Písmo. Nečudo, že Boh mu zázračne pohol nájsť Ježiša. Tu sa plnilo to čo neskôr po stáročiach povedala Terézia Avilská.: Ak duša potrebuje duchovného vodcu, dostane ho, aj keby ho mal Boh stvoriť z morskej peny.

Áno, človek je zaujímavý tvor, ale šťastný. Bdie nad nim Stvoriteľ, Nebeský otec.

Turzovka, 20.4.2018 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.