Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 Sk 4, 1-12, Jn 21, 1-14

Dobyť baterky, zrelaxovať, spamätať sa, zastaviť sa, oddýchnuť...

Tak človek pomenoval to, čo mu potrebuje aby zvládol stresové a najmä postresové situácie.

Vtedy niekto ide do prírody, ide do rodného kraja sadne si tam po strom, kde sedával v detstve, ide k starej studničke a podobne.

Apoštoli prežili maximálne ťažké dní, možno 2-3 roky. Chodili s Ježišom, boli preň nadchnutý, domnievali si, že s nim prežijú život, nájdu sebarealizáciu. A naraz nepredstaviteľný skrat. Ježiš zomrie potupnou smrťou. A čo oni? Čaká ich prinajmenšom posmech. Uvedomujú si, že vsadili na jednu zlú kartu.

Čo robiť? Vedúci (ako vždy) Šimon Peter povedal: „Idem loviť ryby.“

Povedali mu: „Pôjdeme aj my s tebou.“ Išli a nastúpili na loď. Vrátili sa do rodiska, k svojej práci, aby sa našli. Je pravdou, že im už začala svitať nová nádej. Veď sa stretli so Zmŕtvychvstalým. Ale nevedeli čo ďalej. Natoľko boli realisti, aby si uvedomili, že o tom nemôžu hovoriť. Veď by im povedali: Dosť čo ste naleteli Ježišovi a teraz nám tu hovoríte nejaké bájky.

Takže frustrácia. Navyše im nejde ani staré remeslo. Tej noci nechytili nič. Takýchto, na samom dne, možno v miernej depresii (ak vtedy už niečo také poznali), zastihla apoštolov dnešná udalosť. Preto nech nás neprekvapuje chaos u apoštolov a to, že ho nepoznali. Aj to, že nik z učeníkov sa ho neodvážil spýtať: „Kto si?“, lebo vedeli, že je to Pán.

Ako je to s nami. Prežívame kdečo. Tiež občas potrebujeme dobyť batérie. Možno sa tiež vraciame v duchu do detstva, možno navštívime rodisko, možno len zaspomíname, aby sme sa pýtali: Kto som? Idem správnou cestou? Kde som sa to dostal? Kde sú moje ideály? Nespreneveril som sa svojim dobrým predsavzatiam?

Možno prídeme k záveru, že tak ako Peter hovoril Židom (prvé čítanie), že aj nám treba povedať: On je kameň, ktorý ste vy, stavitelia, zavrhli, a on sa stal kameňom uholným. A v nikom inom niet spásy, lebo niet pod nebom iného mena, daného ľuďom, v ktorom by sme mali byť spasení.“

Tak ako apoštoli aj my potrebujeme zastaviť sa, pouvažovať kde sa nachádzame a kam ideme.

Turzovka, 6.4.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.