Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 50, 4-9b, Mt 26, 14-25

Dieťa na zábradlí, alebo v okne na x-tom poschodí - horor!

Nahýna sa a nebojí sa, lebo si nevie predstaviť nebezpečenstvo, ktoré mu hrozí. Je spokojné, drží ho matka, či otec.

V prvom čítaní sme počuli: Hľa, Pán, Boh, mi pomáha: ktože ma môže odsúdiť?

Apoštoli sa naučili, ako prorok Izaiáš, tiež dôverovať Ježišovi. Bol to postupný proces. Ani im nenapadlo, že sa musia učiť ešte ďalej a inému.

Čomu sa naučili?

Na základe zážitkov ako bola búrka na mori, premenenie na hore, keď si nevzali chleba, keď oni nemohli uzdraviť..., že Ježiš to vyrieši. A vyriešil.

Naučili sa dôvere v Ježiša.

Čomu sa ešte musia učiť?

Včera sme počuli: Peter mu vravel: „Pane, prečo nemôžem ísť za tebou teraz? Aj život položím za teba.“ Ježiš odpovedal: „Aj život položíš za mňa? Veru, veru, hovorím ti: Nezaspieva kohút, kým ma tri razy nezaprieš.“ Peter dôveroval svojim schopnostiam, svojej odvahe. Hoci vedel, že sklamal keď kráčal po vode. Ale bol si vedomý, že po eucharistickej reči v Kafarnaume, keď ho učeníci opúšťali, on zachránil situáciu slovami: Ku komu by sme išli, ty máš slová života.

Mali by sa naučiť, že človek je vrtkavý a nestály, schopný zrady! Zaznelo to v dnešnom evanjeliu: Keď sa zvečerilo, zasadol s Dvanástimi za stôl. A keď jedli, povedal: „Veru, hovorím vám: Jeden z vás ma zradí.“

Zdá sa, že sa tomu dosť priučili. Lebo po týchto slovách zneistili a veľmi osmutneli a začali sa ho jeden po druhom vypytovať: „Som to ja, Pane?“ Naučili sa Pánove slova aplikovať na seba, nie iných.

Čomu by sa ďalej mali učiť? Vyjadril to prorok: On zatvrdil moju tvár sťa kremeň a viem, že sa nezahanbím. Zatvrdil tvár pre mňa znamená vedieť zvládnuť ťažkosti, neujsť pred nimi. Tak ako to urobil prorok: Svoj chrbát som nastavil tým, čo bili, a svoje líca tým, čo trhali. Tvár som si nezakryl pred potupou a slinou. A to je hrdinstvo! A to nevedeli – až na jedného všetci ušli!

Čomu sa musíme my učiť? Presne tomu čo apoštoli. Preto si to zhrňme. Apoštoli sa naučili:

- dôverovať Ježišovi

- uvedomiť si svoju vrtkavosť a nestálosť

- aplikovať Ježišove slova na seba

- zatvrdiť moju tvár sťa kremeň

Turzovka, 28.3.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.