Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 49, 8-15, Jn 5, 17-30

Albert Einstein napísal: Definícia šialenstva je robiť to isté a čakať iné výsledky.

Táto výstižná myšlienka je vlastne výzvou na zmenu konania a môžeme povedať, výzvou na pokánie.

Objasnime si to na prvom čítaní. Je to výňatok z druhej piesne o Pánovom služobníkovi. Prorok píše o tom, že Boh mu bude pomáhať pri mesiášskej činnosti. Vyslyší ho v deň spásy a pomôže, ochráni ho a urobí zmluvou ľudu, aby si pozdvihol krajinu a rozdelil spustošené dedičstvo, aby väzňom povedal: ‚Vyjdite!‘ a tým, čo sú vo tme: ‚Zjavte sa!‘ Boh však očakáva, že v novej zmluve ľud zmení konanie. Zároveň motivuje ľud obrazmi vtedajšieho blahobytu: Budú sa pásť popri cestách, ich pastva bude na všetkých holých pahorkoch. Nebudú lačnieť ani žízniť a nezraní ich úpal ani slnce; lebo ich bude viesť ten, čo sa zľutoval nad nimi, a k prameňom vôd ich privedie. Boh sľubuje návrat zo zajatia: Zo všetkých svojich vrchov cesty porobím a moje chodníky sa vyvýšia. Hľa, títo prídu zďaleka, tí, hľa, od severu a od mora a tamtí z krajiny Sinim.“

Ježiš prišiel a uzavrel, ako píše prorok Izaiáš, novú zmluvu s novozákonným ľudom. Hovorí to Židom. Stotožňuje sa s Mesiášom a vyhlasuje, že je Božím synom: Môj Otec pracuje doteraz, aj ja pracujem.“ Preto sa Židia ešte väčšmi usilovali zabiť ho, lebo nielenže porušoval sobotu, ale aj Boha nazýval svojím Otcom a robil sa rovným Bohu.

Postoj Boží ako keby odporoval citovanej myšlienke Einsteina. Starozákonný ľud robil stále to isté (bol neverný Bohu) a čakal iný výsledok – záchranu. Prečo to v tomto prípade neplatilo? Lebo: Môže matka zabudnúť na svoje nemluvňa a nezľutuje sa nad synom svojho lona? A keby aj ona zabudla, ja na teba nezabudnem – hovorí Boh.

Boh nám dal novú šancu – novú zmluvu. A to preto, aby sme zmenili konanie ak chceme mať iné výsledky ako ľudia starej zmluvy. Vyzýva nás k tomu sám Mesiáš – Ježiš: Kto počúva moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a nepôjde na súd, ale prešiel zo smrti do života.

Máme šancu, ale potrebujeme sa zbaviť šialenstva. To znamená: Nerobiť ako starozákonný ľud a čakať iné výsledky – šťastný, dokonca večný život. A ináč konať – to je pokánie.

Turzovka, 14.3.2018