Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 65, 17-21, Jn 4, 43-54 

Starogrécky filozof Heraklitos postavil svoju náuku na: „panta rhei“ – „všetko plynie“.

Podľa neho všetko sa mení, svet je v neustálom pohybe. Poviete si, nič zvláštne to vieme. Áno, len on to povedal v čase, keď svet sa zdal stabilizovaný, nemenný, pokojný.

My vieme, aký je svet nepokojný. Ako zo dňa na deň niečo vzplanie a ľudia sú naraz v uliciach. My to tu až tak nevnímame, ale Európa je v nápore migrantov, tak ako pred storočiami bola pod tatárskymi a tureckými nájazdmi. A nie sú to len vojnoví utečenci, dokonca ani nie ekonomickí, ale aj teroristi. Bude dobre rozlišovať tieto tri skupiny.

V prvom čítaní sme počuli: Hľa, ja tvorím nové nebo a novú zem, na predošlé sa nebude spomínať, ani na myseľ neprídu; tešiť sa budú a večne jasať nad tými, ktoré ja stvorím. Bude to nová Európa, kde sa budú ľudia tešiť a jasať? O tom nik z nás nie je presvedčený. Prorok tu myslí na čas, keď príde Mesiáš a založí Božie kráľovstvo.

Pán Ježiš už prišiel, a... Je tu Božie kráľovstvo? Ako je to v Európe? Tom starom kresťanskom kontinente?

A kostoly v Európe sa búrajú i naďalej budú, lebo Európa už nie je kresťanská. Vlastne sa prebudovávajú na mešity. Prišiel mi mail ako sa autor rozhorčuje, že starý kostol v Mníchove prestavujú na mešitu. Nazval ho historickou pamiatkou. Trefne, lebo bola pamiatkou na kresťanov. Keby tam boli kresťania a chodili do kostola, nebola by tam mešita! Vo Francúzku vzniklo hnutie: Zachráňme kostoly. Pre koho, keď do nich nechodia! Pre mešity?

Ignác Lepp (mysliteľ minulého storočia, veľký marxista, ktorý sa stal kresťanom) napísal: Čim je ťažšia choroba, tým je tvrdší liek. Aká musí byť choroba ľudstva, keď nás Boh lieči ateizmom. Teraz by iste napísal: Keď nás lieči islamom. Hovorí sa, že veľký filozof sv. Tomáš Akvinský porazil Islam tým, že za základ svojej filozofie zobral Aristotela – ako islamskí filozofi. Prevýšil ich. Najskôr bola sila ducha a potom začali víťazstva vojenské (vytlačenie Maurov, bitka pri Lepante, Viedni, Belehrade...)

Islam vás prevalcuje - ako to povedal jeden ich imám, nie šabľami, ale deťmi. Demokraticky a demograficky. Európania majú po jedno dieťa - ani to nie, skôr psíkov. Gender ideológia sa snaží presadiť homosexuálov. A tí určite nebudú môcť adoptovať deti moslimov. A kresťanských niet. Nečudo, že niekde v Európe sú už moslimskí starostovia, primátori - veď je tam viac moslimov. Nemusia moslimovia zabíjať milióny Európanov (ako sa to niektorí militantní vyhrážajú), tých ani nebude. Vymrieme.

Som veľmi pesimistický? Možno. Ale nezabúdajme, že s Európou to bolo už aj horšie. Záleží od kresťanov. A nakoniec, na severe Afriky prekvitalo kresťanstvo a teraz? Dôležite je, či my budujeme Božie kráľovstvo!

Preto sa vráťme k prvému čítaniu. Izaiáš potešuje ľud v zajatí: A budem plesať nad Jeruzalemom, tešiť sa budem zo svojho ľudu; už tam nebude počuť plač ani bolestné volanie. Nebude tam dieťa, čo žije len niekoľko dní, ani starec, ktorý nedoplní svoj vek, lebo najmladší zomrie ako storočný, a kto sa nedožije sto rokov, bude prekliaty. Budú stavať domy a bývať v nich budú sadiť vinice a jesť ich ovocie.

Mesiáš už prišiel. Založil Božie kráľovstvo.

Ako založil svoje kráľovstvo? Ako sme počuli v evanjeliu urobil druhý zázrak v Galilei. Mohol urobiť omnoho viac. Neurobil také znamenia, žeby boli ľudia „bez seba“. A robil to v malej bezvýznamnej, podmanenej krajine. Nešiel do centra impéria. Neurobil revolúciu! Ukázal tým, že jeho kráľovstvo rastie pomaly v ľudských srdciach.

Dôležite je či sme my v Božom kráľovstve a či sa oň usilujeme. Dôležite je či my budujeme Božie kráľovstvo. Či tam kde sme, rastie Božie kráľovstvo.

Turzovka, 12.3.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.