Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 3, 25. 34-43, Mt 18, 21-35

Dennodenne sa stretávame s horením (našťastie nie s požiarom).

Je to prudká chemická reakcia, pri ktorej sa uvoľňuje teplo a svetlo. Horia všetky látky, ktoré prudko reagujú so vzdušným kyslíkom, pričom vzniká plameň – oheň.

Dnes sme v prvom čítaní počuli: Azariáš stál uprostred ohňa, otvoril ústa a modlil sa. Spolu ešte s dvoma priateľmi, bol v ohni, aký som sa snažil pred chvíľou definovať. Nemusíme byť príliš básnicky naladení, aby sme prijali, že sú aj iné „ohne“. Píše sa a niekedy aj hovorí: Bol v ohni boja (častejšie sa píše: paľbe – aj tam mi zaznieva „páľava“), bol v ohni neistoty, bol v ohni otázok...

Ostaňme pri výraze, ktorý môžeme čítať v asketickej literatúre: Oheň pokušení, ťažkosti. A do takéhoto ohňa sa môžeme dosať, možno sme práve v ňom.

Azariáš sa v ohni modlí viac za národ ako za seba: Pre tvoje meno, prosím, neodvrhni nás navždy a nezrušuj svoju zmluvu. Jeho modlitba je veľmi pokorná, priam kajúcna: Pane, stali sme sa menšími ako všetky iné národy a sme dnes pokorení na celej zemi pre svoje hriechy.,, prijmi nás skrúšených srdcom a ponížených duchom; Ďalej prosí: Nezahanbi nás, ale zaobchádzaj s nami podľa svojej miernosti a podľa svojho veľkého milosrdenstva. Vysloboď nás svojou obdivuhodnou mocou a osláv svoje meno, Pane.“

Predstavte si, že v takejto duchovnej pozícii by bol Azariáš požiadaný, aby niekomu odpustil. Myslím, že by s veľkou ochotou odpustil. Veď on sám žiada Boha o odpustenie. Dovoľujem si to tvrdiť so 100 % istotou, lebo v jeho modlitbe nie je ani štipka nenávisti voči Nabuchodonozorovi a jeho lokajom, ktorí ho do ohňa vrhli.

Takže: Ak sme my v ohni – vyššie popísanom – nemali by sme mať problém odpustiť nie sedem ráz, ale sedemdesiatsedem ráz, teda vždy. Nemáme problém odpustiť „spolusluhom“ (dnešné evanjelium), ak nám kráľ odpustil neporovnateľne viac.

Je tu iba jeden problém – uvedomiť si veľkosť svojho hriechu, nezakrývať ho! Ale to sme už pri nedeľnej kázni:

Keď niekto nedokáže svoju vinu priznať, ľutovať, napraviť, neostáva mu, než ju prekrucovať a všelijako omaľovať, ako to okolo seba, i v nás, denne vidíme.

- Niekto je napríklad náladový, predpojatý, nevyrovnaný. Ako inak to znie, keď prehlási: Ja som taký citlivý, mne sa všetko dotkne!

- Niekto je nevyberaný v rečiach, bezohľadne napadá druhých, je hnevlivý. Ako ušľachtilo to znie, keď prehlási: Ja už som taký, mňa sa každá nespravodlivosť dotkne, ja neznesiem žiadnu faloš, ja hovorím všetko na rovinu! Viď: http://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1643-3-postna-nedela-2

 Turzovka, 6.3.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.