Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kr 5, 1-15a- Lk 4, 24-30  Bohatí, tí sa majú!

To často zaznieva. A je to aj pravda.

Potvrdenie toho sme mohli nájsť aj v dnešnom prvom čítaní. Náman, vojenský veliteľ sýrskeho kráľa, bol význačný muž a jeho pán si ho vážil, lebo pomocou neho dal Pán Sýrii víťazstvo. Síce postihla ho veľká tragédia – na vtedajšie časy nevyliečiteľná choroba – malomocenstvo. Keby nebol bohatý, nemal by otrokyňu a nebolo by sa mu dostalo do uši: „Keby bol môj pán u proroka v Samárii, určite by ho oslobodil od malomocenstva.“ A Náman si môže kúpiť zdravie, takmer ako mnohí dnes. Mal aj to, čo sa dnes ešte viac cení – známosti. Dokonca na najvyšších miestach – kráľa, ktorý mu povedal: „Zober sa a choď, pošlem izraelskému kráľovi list.“

On išiel, vzal so sebou desať hrivien striebra, šesťtisíc šiklov zlata a desať oblekov a odovzdal izraelskému kráľovi list tohoto znenia: „Keď dostaneš tento list, vedz, že ti posielam svojho služobníka Námana, aby si ho oslobodil od malomocenstva!“ A Náman bol uzdravený, jeho telo sa obnovilo ako telo malého dieťaťa a bol čistý.

Aby sme však nezávideli, či ešte dôležitejšie, nemysleli, že Boh nadŕža bohatým, všimnime si Pána Ježiša. Jeho postoj k bohatstvu.

Pán Ježiš tieto naše predstavy obracia naruby. Raz prišiel za ním muž so žiadosťou: "Učiteľ, povedz môjmu bratovi, aby sa so mnou podelil o dedičstvo." (Lk 12:13). Povedal mu podobenstvo o boháčovi, ktorý si povedal: Duša, máš veľké zásoby na mnohé roky. Odpočívaj, jedz, pi a veselo hoduj!' (Lk 12:19). Čo mu Ježiš odkázal? 'Blázon! Ešte tejto noci požiadajú od teba tvoj život a čo si si nahonobil, čie bude?' (Lk 12:21)

Bohatstvo považuje Ježiš za prekážku vstupu do Božieho kráľovstva. Ba hovorím vám: Ľahšie je ťave prejsť cez ucho ihly, ako boháčovi vojsť do Božieho kráľovstva." (Mk 10:25). Rovnako čítame u: Mt 19:24, i Lk 18:25.

V podobenstve o rozsievačovi Pán hovorí o zrne (Božom slove), ktoré padlo do tŕnia, to sú tí, čo počúvajú, ale starosti, bohatstvo a rozkoše života ho postupne udusia a oni neprinesú úrodu. (Lk 8:14)

Pripomeňme si aj známe podobenstvo o boháčovi a Lazarovi, či blahoslavenstva.

To je Ježišova teória. Aká bola prax? Presne podľa teórie. Prvý zázrak – premenenie vody na víno urobil na svadbe. Svadobčania určite neboli zámožní keď im chýbalo víno.

Ježiš pomohol vdove – vzkriesil jej syna. Viete si predstaviť Ježiša, žeby uzdravoval za nejakú odmenu? Pomáhal tým najbiednejším – aj dnes spomínaným malomocným.

Turzovka, 5.3.2018