Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 17, 5-10, Lk 16, 19-31 

Mať, byť, užiť!

To sú pokušenia, ktoré doliehajú na každého človeka. Aj Pán Ježiš sa s týmito pokušeniami vysporiadal na konci štyridsaťdenného pôstu na púšti.

Čo nám k týmto pokušeniam prinieslo dnešné Božie slovo?

Jeremiáš napísal (prvé čítanie): Zlorečený človek, ktorý sa spolieha na človeka; telo urobil svojou oporou a jeho srdce sa vzďaľuje od Pána. Popisuje človeka, ktorý neodolal pokušeniu „byť“. Spolieha sa na seba, prípadne známosti (na človeka) a vzďaľuje sa od Pána. Bude ako tamariška na púšti. Naopak požehnaný človek, čo dúfa v Pána, Pán bude jeho oporou. Bude ako strom zasadený pri vode, ktorý k potoku vystiera korene. Rovnako takého človeka ospevuje i žalmista v prvom žalme: Je ako strom zasadený pri vode, čo prináša ovocie v pravý čas, a jeho lístie nikdy nevädne; darí sa mu všetko, čo podniká.

Na ktoré pokušenie poukazuje evanjelium? Mne sa javí, že na všetky: Mať, byť, užiť.

  1. Mať.

Boháč sa: Obliekal sa do purpuru a kmentu...

  1. Byť.

Boháč bol zahľadený do seba. Nevidel, že pri jeho bráne líhal akýsi žobrák, menom Lazár, plný vredov. Túžil nasýtiť sa z toho, čo padalo z boháčovho stola...

  1. Užiť

Boháč deň čo deň prepychovo hodoval.

Troje pokušení, ale zdá sa, že jedno v troch obmenách, s jedným základom. So zlým základom o ktorom píše (1. čítanie) prorok Jeremiáš. Je to človek, ktorý sa spolieha na človeka; telo urobil svojou oporou a jeho srdce sa vzďaľuje od Pána a o ktorom hovorí Pána Ježiš v podobenstve o múdrom mužovi, ktorý stavia dom na skale a hlúpom mužovi, ktorí stavia na piesku (Mt 7, 24-27).

Nie je to jednoduché stávať dom na skale. Niektoré naše média pred časom priniesli šot s názvom: Päťdesiatka u sociálne slabých. Príspevok uviedli: Toľko zlata len tak ľahko neuvidíte. A skutočne. Zástupca vajdu oslavoval päťdesiatku. Na kravate mal množstvo zlata, rovnako aj hostia vo forme náhrdelníkov a rozmanitých ozdôb. Odborníci hovoria, že túžba po bohatstve, je preoblečenou túžbou po nesmrteľnosti. Možno. Asi je to pocit, že si môžem kúpiť zdravie, dlhý vek... ale nesmrteľnosť?!

Abrahám ukazuje boháčovi i nám inú cestu: Majú Mojžiša a Prorokov, nech ich počúvajú. Na námietku boháča: Nie, otec Abrahám. Ak príde k nim niekto z mŕtvych, budú robiť pokánie, odpovedá: ‚Ak nepočúvajú Mojžiša a Prorokov, neuveria, ani keby niekto z mŕtvych vstal.‘

A my vieme, že už niekto z mŕtvych vstal. Počúvajme ho aby sme zvládli pokušenia.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 1.3.2018

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/213-stvrtok-po-2-postnej-nedeli  

tiež: http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/760-stvrtok-po-2-postnej-nedeli-2

alebo: http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1118-stvrtok-po-2-postnej-nedeli-3