Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 18, 18-20, Mt 20, 17-28

Počas účinkoval v Detve som navštívil rodinu, ktorej emigroval syn do Ameriky.

Rodičia ukazovali fotky a hovorili, že sa tam živí robením fujár a valašiek. V pamäti mi utkvela poznámka: Syn veľmi chváli dobroprajnosť tamojších ľudí. Kúpia si niečo, aby ma podporili. A nielen mňa ako cudzinca. Tankujú, kupujú v našom mestečku, aby podporili svojich.

Dobroprajnosť – vzácna vlastnosť. Slovákom vraj chýba. Jedna predavačka hovorí: Predstavte si. Zavolala mi známa: „Som v Čadci, a kúpila som si sveter“. A zložila. Načo mi volala? Hľa, dobroprajnosť po slovensky?!

Ale nebuďme až takí kritickí. Nihil novi sub sole (Nič nové pod slnkom) – hovorili starí Rimania (a dokonca je to vraj výrok starožidovského filozofa ben Akibu). Čo sme počuli v prvom čítaní? Prorokovi nepriatelia povedali: „Poďte, zosnujme plány proti Jeremiášovi! Veď kňaz nebude bez zákona, ani mudrc bez rady a prorok bez reči. Poďte, porazíme ho jazykom a nepočúvajme jeho reči.“ Veľa dobroprajnosti tam nenájdeme.

Rovnako ani voči Pánu Ježišovi: „Hľa, vystupujeme do Jeruzalema a Syn človeka bude vydaný veľkňazom a zákonníkom. Odsúdia ho na smrť a vydajú pohanom, aby ho vysmiali, zbičovali a ukrižovali, ale on tretieho dňa vstane z mŕtvych.“

A dobroprajnosti nebolo ani u apoštolov. Hnevali sa na Jakuba a Jána, že chcú na nahováranie matky pri Ježišovi viac znamenať. Keď to počuli ostatní desiati, namrzeli sa na oboch bratov.

Pritom dobroprajnosť je taká krásna! Čo tak skúsiť cvičiť sa v nej v pôste. Najskôr odstrániť závisť. Veľmi jednoducho. Keď z nej niečo v srdci zbadáme, vedome v duchu poprajme tomu komu závidíme. Poveďme: Požehnaj mu, Bože. Predstavte si, že bude mať radosť z toho, skúsme sa tešiť s nim. Pomodlime sa za neho.

Treba tu ešte rozlišovať medzi závisťou a túžbou. Napríklad: Aj ja by som chcel byť taký sústredený pri modlitbe ako..., taký pokojný a vyrovnaný ako... To nie je závisť, to je túžba, ktorá nás môže posúvať v živote.

Opäť niečo z florbalu: Štvrták bol v mužstve, ktoré vysoko vyhrávalo. Keď dal gól jeho spoluhráč, hodil hokejku na zem, lebo nedal on. Vzápätí „zoťal“ hokejkou súpera. Keď som ho na dve minúty vylúčil (zaslúžil by si aspoň 5 a do konca zápasu osobný trest), veľmi sa hneval. Opäť dobroprajnosť v praxi. Možno dobre, že hráva a badať, že sa učí spolupráci, aj keď sa ešte nedá hovoriť o dobroprajnosti. Rád by som našim miništrantom vštepil náturu akú mal Wayne Gretzky, považovaný za najlepšieho hokejistu všetkých čias. Jeho číslo 99 je v NHL na jeho počesť zakázané. Jeho veľkosť bola v tom, že mal najväčšiu radosť z asistencie – teda prihrávky na gól. Dobroprajnosť v praxi.

Turzovka, 28.2.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.