Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ez 18, 21-28, Mt 5, 20-26

Je veľmi ťažko nájsť nejakú analógiu na vzťah: Boh – človek.

Je to vlastne vzťah: Stvoriteľ – stvorenie.

U proroka Izaiáša (10,15) som našiel toto prirovnanie: Či sa môže vypínať sekera nad toho, čo ňou hýbe? Či sa môže vyvyšovať píla nad toho, kto ju ťahá? Tak vidí prorok tento vzťah: Boh - človek. Nám to však „nesedí“. My nie sme predsa iba nejaká vec. Cítime sa byť ukrátení. Možno, keď človek vymysli umelú inteligenciu, ako je to v sci-fi, a tá sa vzbúri proti človekovi, potom to bude výstižnejšie.

Primeranejší je v tomto smere vzťah otec (matka) dieťa. V tomto prirovnaní je zas ukrátený Boh. Prečo? Lebo rodičia nedávajú dieťaťu život. Oni len umožnia cez zákony biologické a fyziologické vznik života. Odovzdávajú „štafetu života“.

Myslím, že všetci súhlasíte, že vzťah: človek – Boh sa nedá k ničomu presne prirovnať. Boh je absolútne bytie. Preto som použil cudzie slovo, aby vynikla veľkosť Božia. Človek – stvorenie si to málo uvedomuje. Pritom sa človek často búri. Aj v prvom čítaní sme počuli ako sa Ezechiel vyrovnáva s námietkami voči Božiemu riadeniu, ktoré počúva a ktoré má možno aj on sám. Prorok vlastne „zachraňuje česť“ Boha. Nejdem ich detailne rozoberať, ale poďme v súvislosti s vyššie povedaným k evanjeliu. 

Ježiš v evanjeliu zachraňuje „česť človeka“. Ježiš bojuje za človeka. Prečo? Lebo je stvoriteľom každého človeka! Poďme k tomu výstižnejšiemu prirovnaniu Boh – človek ako otec – dieťa. Rodičov bolí, keď sa ich deti nenávidia. Preto aj Ježiš - Boží syn žiada: Nezabiješ!‘ Kto by teda zabil, pôjde pred súd... Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: ‚Hlupák,‘ pôjde pred veľradu. A kto mu povie: ‚Ty bohapustý blázon,‘ pôjde do pekelného ohňa. Ježiš chráni život i dobré meno človeka.

Ježiš varuje pred útokom na druhého fyzickým i slovným. A žiada, aby sme si odpustili a žili v láske. Ak sa hneváš choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar.

Pokonaj sa včas so svojím protivníkom, kým si s ním na ceste, aby ťa protivník nevydal sudcovi a sudca strážnikovi a aby ťa neuvrhli do väzenia. Veru, hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera.“ Nemôžeš ísť pred Stvoriteľa, ak sa hneváš s „jeho stvorením“.

Aj keď je ťažké prirovnať vzťah Boh – človek, tušíme o čo ide. A každopádne vieme, aký má byť vzťah stvoreného k stvorenému, teda človeka k človeku.

Turzovka, 23.2.2018