Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 18, 21-28, Mt 5, 20-26

Je veľmi ťažko nájsť nejakú analógiu na vzťah: Boh – človek.

Je to vlastne vzťah: Stvoriteľ – stvorenie.

U proroka Izaiáša (10,15) som našiel toto prirovnanie: Či sa môže vypínať sekera nad toho, čo ňou hýbe? Či sa môže vyvyšovať píla nad toho, kto ju ťahá? Tak vidí prorok tento vzťah: Boh - človek. Nám to však „nesedí“. My nie sme predsa iba nejaká vec. Cítime sa byť ukrátení. Možno, keď človek vymysli umelú inteligenciu, ako je to v sci-fi, a tá sa vzbúri proti človekovi, potom to bude výstižnejšie.

Primeranejší je v tomto smere vzťah otec (matka) dieťa. V tomto prirovnaní je zas ukrátený Boh. Prečo? Lebo rodičia nedávajú dieťaťu život. Oni len umožnia cez zákony biologické a fyziologické vznik života. Odovzdávajú „štafetu života“.

Myslím, že všetci súhlasíte, že vzťah: človek – Boh sa nedá k ničomu presne prirovnať. Boh je absolútne bytie. Preto som použil cudzie slovo, aby vynikla veľkosť Božia. Človek – stvorenie si to málo uvedomuje. Pritom sa človek často búri. Aj v prvom čítaní sme počuli ako sa Ezechiel vyrovnáva s námietkami voči Božiemu riadeniu, ktoré počúva a ktoré má možno aj on sám. Prorok vlastne „zachraňuje česť“ Boha. Nejdem ich detailne rozoberať, ale poďme v súvislosti s vyššie povedaným k evanjeliu. 

Ježiš v evanjeliu zachraňuje „česť človeka“. Ježiš bojuje za človeka. Prečo? Lebo je stvoriteľom každého človeka! Poďme k tomu výstižnejšiemu prirovnaniu Boh – človek ako otec – dieťa. Rodičov bolí, keď sa ich deti nenávidia. Preto aj Ježiš - Boží syn žiada: Nezabiješ!‘ Kto by teda zabil, pôjde pred súd... Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: ‚Hlupák,‘ pôjde pred veľradu. A kto mu povie: ‚Ty bohapustý blázon,‘ pôjde do pekelného ohňa. Ježiš chráni život i dobré meno človeka.

Ježiš varuje pred útokom na druhého fyzickým i slovným. A žiada, aby sme si odpustili a žili v láske. Ak sa hneváš choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar.

Pokonaj sa včas so svojím protivníkom, kým si s ním na ceste, aby ťa protivník nevydal sudcovi a sudca strážnikovi a aby ťa neuvrhli do väzenia. Veru, hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do ostatného haliera.“ Nemôžeš ísť pred Stvoriteľa, ak sa hneváš s „jeho stvorením“.

Aj keď je ťažké prirovnať vzťah Boh – človek, tušíme o čo ide. A každopádne vieme, aký má byť vzťah stvoreného k stvorenému, teda človeka k človeku.

Turzovka, 23.2.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.