Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Pt 5, 1-4, Mt 16, 13-19

Sviatok Katedry svätého Petra sa v tento deň slávi v Ríme už od 4. storočia ako znamenie jednoty Cirkvi založenej na apoštolovi Petrovi.

Z Rečí svätého pápeža Leva Veľkého

Kristova Cirkev stojí na pevnosti Petrovej viery

Z celého sveta je iba Peter vyvolený, aby stál na čele všetkých povolaných národov, všetkých apoštolov a všetkých Otcov Cirkvi. Hoci je v Božom ľude mnoho kňazov a mnoho pastierov a ako prvý ich riadi Kristus, predsa ich všetkých v pravom zmysle riadi Peter. Milovaní, Božia priazeň dala tomuto mužovi veľkú a obdivuhodnú účasť na svojej moci. A ak chcela, aby ostatní predstavení mali s ním niečo spoločné, neodoprela im to, ale dala skrze Petra.

Pán sa pýta všetkých apoštolov, čo si o ňom ľudia myslia. A oni odpovedajú rovnako, kým oznamujú neistotu, pochádzajúcu z ľudskej nevedomosti.

Ale keď majú učeníci povedať, čo si myslia oni, prvý vyznáva Pána ten, ktorý je prvý v apoštolskej hodnosti. Hovorí: „Ty si Mesiáš, Syn živého Boha.“ A Ježiš mu odpovedá: „Blahoslavený si, Šimon, syn Jonášov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktorý je na nebesiach.“ (Mt 16,16-17) To znamená: Preto si blahoslavený, lebo ťa poučil môj Otec, lebo ťa neoklamala nijaká ľudská domnienka, ale viedlo ťa nebeské vnuknutie. Lebo ma tebe nezjavilo ani telo, ani krv, ale ten, ktorého jednorodeným Synom som.

Potom pokračuje: „A ja ti hovorím“, to je: Ako ti môj Otec zjavil moje božstvo, tak ti ja oznamujem tvoje vyznačenie. „Ty si Peter“ (Mt 16,18), to jest, ja som neporušiteľná Skala, ja som „uholný kameň, ktorý z oboch urobil jedno“ (porov. Ef 2,20.14), ja som základ, okrem ktorého nemôže nik položiť iný základ (1Kor 3,11); ale aj ty si skala, lebo moja sila ti dáva pevnosť, aby si mal svojou účasťou spoločné so mnou to, čo mne prináleží vlastnou mocou.

„A na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.“ (Mt 16,18) Chce povedať: Na tejto sile postavím večný chrám a na pevnosti tejto viery bude stáť vznešená budova mojej Cirkvi, ktorá bude siahať do neba.

Toto vyznanie pekelné brány nezadržia, putá smrti ho nezviažu, lebo tento hlas je hlas života. A ako svojich vyznávačov vynáša do neba, tak zasa popieračov hrúži do pekla.

Preto hovorí svätému Petrovi: „Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.“ (Mt 16,19)

Právo na túto moc prešlo aj na ostatných apoštolov a možnosť rozhodovať na základe tohto ustanovenia postúpila na všetkých predstavených Cirkvi. Ale nie nadarmo sa zveruje jednému, čo dostávajú všetci. A Petrovi sa to osobitne zveruje preto, že Peter je postavený za vzor všetkým predstaveným Cirkvi.

Modlime sa.

Všemohúci Bože, ty si vystavil svoju Cirkev na Petrovi, ktorý vyznal vieru v tvojho Syna; prosíme ťa, nedovoľ, aby bludy a búrlivé rozvraty otriasli našou vierou. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.