Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 Iz 55, 10-11, Mt 6, 7-15

Radi rozprávame, niečo robíme, keď máme odozvu.

Ak rozprávame a vidíme, že ten druhý nepočúva, neodpovedá – zmĺkneme. Ak niečo robíme a nedostaví sa výsledok, nie sme za to odmenený – neradí to robíme.

Boh hovorí a pomáha nám, ak má odozvu. Vidíme čo všetko dokázali svätci. Prečo? Robili ako Samuel, nenechali padnúť na zem jedinému Božiemu slovu. Splnilo sa na nich čo sme počuli v prvom čítaní: ...tak bude so slovom, ktoré vychádza z mojich úst: nevráti sa ku mne naprázdno, ale vykoná všetko, čo chcem, a vydarí sa jeho poslanie.

Jeden bývalý dekan v Banskej Bystrici hovorieval: Nemôžem sa porovnávať s Dominikom Sáviom. On dostal za vagón milosti a ja len za fúrik. Ešteže to nehovoril príliš vážne! Boh totiž dáva každému milosti a aj „za vagón“, ak ich prijímame. Keby Samuel neprijal tu prvú, nepovedal: Hovor Pane, nebol by veľký prorok. Keby sv. Pavol pred Damaskom nepovedal: Pane, čo chceš, aby som robil..., nebol by veľký apoštol.

Nie sme my v porovnaní s nimi opační? My čakáme odozvu na naše modlitby od Boha – aby on počúval, on konal.

V prvom čítaní sme počuli: Ako z neba padá dážď a sneh a nevracia sa späť, lež napojí zem a zúrodní ju... Tak chce „zúrodniť“ nás!

Ako je to v Otčenáši? Ak sa modlíme:

- posväť sa tvoje meno; je na nás aby sme ho posväcovali.

- príď tvoje kráľovstvo; my ho máme budovať

- buď tvoja vôľa, ako v nebi tak i na zemi; my ju máme plniť

- Chlieb náš každodenný daj nám dnes; aj my sa máme oň usilovať

- A odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom; kto ma odpúšťať ak nie my?

- A neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás Zlého; vieme, že Boh nás nepokúša. My sa máme pokušeniam vyhýbať!

Po Otčenáši nám Pán zdôraznil, že opäť sme my na ťahu: Lebo ak vy odpustíte ľudom ich poklesky, aj váš nebeský Otec vám odpustí. Ale ak vy neodpustíte ľuďom, ani váš Otec neodpustí vaše hriechy.“

A čo robíme my? Povieme: Za počasie, za zomrelého, za zdravie... a pomodlíme sa Otčenáš. Ako keby sme vhodili mincu do automatu a čakáme, že Boh nám našu žiadosť splní. A aby konal, pridáme ešte aj Zdravas, lebo čo ak Panna Mária je milostivejšia ako Pán Boh. A tak sme ako pohania. Preto nás Pán Ježiš upozornil: „Keď sa modlíte, nehovorte veľa ako pohania. Myslia si, že budú vypočutí pre svoju mnohovravnosť. Nenapodobňujte ich; veď váš Otec vie, čo potrebujete, prv, ako by ste ho prosili a čaká iba na našu odozvu. Aby sme prijímali jeho dary.

Turzovka, 20.2.2018