Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Lv 19, 1-2. 11-18, Mt 25, 31-46

K ohodnoteniu nejakého výkonu, výsledku je potrebné porovnanie.

Keď som trénoval na Podpoliansku 25-ku, behával som sám. Nemal som sa s kým porovnať. Zistil som na čom som, až keď som začal behať s priateľom maratóncom. Môžeme sa domnievať, že niečo robíme dobré. Ostaneme však pri domnienke, ak to nemáme s kým, čim porovnať.

Dnešnými čítaniami sme sa dostali k podstate nášho náboženstva. Aby sme ho lepšie pochopili, pripadne sa preň nadchli, skúsme tieto požiadavky porovnať s inými náboženstvami.

Ešte počas mojich štúdii teológie sme mali porovnávaciu dogmatiku medzi kresťanstvom a islamom. To bolo veľmi dávno, preto dám slovo súčasnému odborníkovi vychádzajúcemu z aktuálnej situácie. Je nim Nicolai Sennels, dánsky psychológ.

Píše: Som detským psychológom a žijem v Kodani. Pred desiatimi rokmi som nemal žiadne vedomosti a žiadny názor na islam. Potom som ale dostal prácu ako psychológ, terapeut vo väznici pre mladistvých delikventov vo veku od 12 do 17 rokov, sedemdesiat percent z nich je z moslimského prostredia. Snažil som sa pochopiť, prečo sa dostali do ťažkosti so zákonom. Zistil som, že pri mojich terapiách sa nedostavujú výsledky. Chcel som z toho dôvodu vymyslieť novú metódu pre ich liečbu. Musel som preto pochopiť ich kultúru a náboženstvo, aby som im mohol pomôcť. Našiel som rozdiely, ktoré sú medzi nami. Keď pracujete ako psychológ, je potrebné týmto veciam rozumieť.

Prvý rozdiel je hnev.

My tu na Západe vidíme hnev ako známku slabosti. Keď sa veľa hneváme, strácame tvár. V moslimských kultúrach a zároveň i v koráne, je hnev videný ako sila. Oni dokonca majú Dní hnevu. Je to vždycky piatok. Je to svätý deň v danom týždni, keď sa ide do mešity.

Druhý rozdiel je v sebavedomí.

My vidíme sebavedomie v tom, že dokážeme zniesť kritiku; a zostaneme pri tom pokojní, pretože si veríme. Ale islam toto neustojí. Islam je veľmi „krehký"! - neustojí kritiku. Dokonca, ani keď kritizujeme doslova nehorázne veci, moslimovia majú problém to vstrebať. Potom ak niekto, kto je kritizovaný, neprejde do hnevu, je to vnímané ako nečestné konanie. Pokiaľ niekto nie je schopný vnímať logiku a argumentovať, tak ďalšia zbraň, ktorú má, je agresia.

Tretím rozdielom je zodpovednosť.

Na Západe my rozhodujeme sami o svojom živote a pokiaľ máme problém, podívame sa najskôr sami na seba a hľadáme, ako dospieť k riešeniu. V islamu je všetko na základe vôle Alaha, v mene Alaha. Väčšina vecí je rozhodovaná na základe mužských autorít a je tam veľmi veľmi málo priestoru pre osobnú slobodu. Oni vyvinuli kultúru, kde život jedinca je riadený vonkajšími autoritami.

Napríklad keď hovoríte s mužom, ktorý znásilnil ženu, často počujete argument, že to bola chyba tej ženy, pretože ona mala sexi oblečenie, vyzerala vyzývavo. Alebo že obeť násilie vyprovokovala.

Štvrtý je tolerancie.

Na Západe sme toho názoru, že byť tolerantný a otvorený je správne. Ale islam káže nenávisť a násilie proti nevercom. Je to tak. Nie je možne, aby bolo priateľstvo medzi veriacim a inovercom. Musí tam byť vždy dištanc.

A teraz si prečítajte dnešné čítania!

Turzovka, 19.2.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.