Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 16, 1-13, Mk 2, 23-28 

Jeden môj starší kolega sa mi raz vyznal:

Vo farnosti, v ktorej si teraz, som začínal ako kaplán. Ľudí som vtedy posudzoval podľa oblečenia. Hovoril to takmer kajúcne, prinajmenšom ho to mrzelo, že ľudí posudzoval podľa oblečenia.

Uvažoval som na základe jeho priznania,  podľa čoho ja posudzujem svojich farníkov, vôbec ľudí.

Slovenské príslovie hovorí: Šaty robia človeka. Latinské príslovie hovorí opačne: Habitus, non facit monachum (Rúcho nerobí mnícha. Známe najmä vďaka Williama Shakespeara).

Ako to vnímame? Aj šaty sú dôležité. Iné pocity máte, keď vidíte policajta v uniforme a iné v civili. Kňaza v ruchu, sudcu v talári...

Šaty veľa vypovedajú o nositeľovi. Čisté šaty (aj keď skromné) a upravenosť, hovoria pozitívne o jeho nositeľovi. Poznám jednu dobre upravenú dámu, ktorá si kupuje šaty v „sekáči“, lebo jej zlá finančná situácia je nedovoľuje nakupovať inde.  Práve takéto poznanie nám pomáha vidieť charakter človeka.

Posvieťme si ako aj veľký Samuel musel rásť v tomto poznaní. Nechcel aby bol v Izraeli kráľ, ale keď mu to Boh nariadil, s veľkou radosťou pomazal Saula. Medzi synmi Izraela nebolo krajšieho muža ako on. Od pleca nahor prevyšoval všetok ľud. Stále bol jeho favorit. Boh mu musel vytknúť: Dokedy budeš žialiť za Saulom, keď som ho ja zavrhol a už nebude kráľom nad Izraelom?

Čo sme čítali dnes?

Samuel sa bal ísť pomazať nového kráľa. Bohu hovorí: „Akože pôjdem? Dopočuje sa to Saul a zabije ma.“ Dokonca i Betlehemčania sa balí ho privítať. Starší mesta mu s hrôzou vyšli naproti a pýtali sa: „Je tvoj príchod pokojný?“ On povedal: „Pokojný. Prišiel som obetovať Pánovi. Posväťte sa a poďte so mnou na obetu.“ Samuel musel za hlavný cieľ návštevy oznámiť bohoslužbu, aby jeho i Betlehemčanov Saul nepobil.

Boh poučuje Samuela: Nehľaď na jeho tvár ani na výšku postavy; tohoto som si nevybral. Ja nehľadím ako človek. Človek vidí iba vonkajšok, ale Pán vidí do srdca.“

Boh vidí do srdca. Nám sa to darí ťažko, ale aj vonkajšok, správanie, postoje nám môžu pomôcť vidieť do srdca človeka.

Každý máme skúsenosti, že sme sa v ľuďoch zmýlili ako Samuel. To môže byť v dvoch smeroch. Môže to byť bolestné sklamanie ako u Samuela, ktorého sklamal Saul.

Malo by nás bolieť ak sme niekoho súdili nespravodlivo. To je posudzovanie.

Pán Ježiš v evanjeliu poučil farizejov, ktorí odsudzovali: „Pozri, prečo robia v sobotu, čo neslobodno?“ Nechajme sa poučiť i my.

Turzovka Dom sv. Jozefa, 16.1.2018